Administracions

Hisenda local

El pressupost del consell de la Selva s'abaixarà d'un 12%

El cost de la gestió dels serveis de recaptació tributària, que portava GRS, serà menor perquè ara el servei el gestiona directament el Consell

L'estalvi per als ajuntaments serà de mig milió d'euros

El Consell Comarcal de la Selva portarà a l'aprovació del ple de dimarts vinent el pressupost del 2014 –que puja fins a 24.867.413 euros–, i la modificació de les ordenances fiscals.

L'1 de desembre el Consell Comarcal de la Selva va passar a assumir de manera directa la prestació de serveis de gestió cadastral, gestió tributària, recaptació i inspecció, que fins llavors havia portat l'empresa GRS Arc Local. El Consell ha incorporat a la seva estructura un augment de personal provinent d'aquesta empresa –el salari del qual ha equiparat al dels treballadors del Consell–, despesa corrent i inversió, i aquesta incorporació de despeses és inferior al cost que representava tenir la gestió en mans de GRS. D'una banda, segons s'exposa a la proposta de modificació de les ordenances de gestió tributària i recaptació, hi haurà, doncs, un estalvi del marge de benefici de l'empresa i, de l'altra, un estalvi en el diferencial entre l'IVA repercutit –que com que gestiona el servei directament ja no hi és– i l'IVA suportat que incorporen les noves despeses.

Rebaixes als municipis

Aquests canvis permeten al Consell rebaixar el cost de gestió als ajuntaments de la comarca que s'estalviaran en el seu conjunt uns 550.000 euros, segons va explicar el seu president, Salvador Balliu. Balliu va explicar que, en general, totes les taxes tenen una modificació a la baixa, però la més substancial és la de recaptació, ja que, entre altres coses, GRS s'enduia un 3,5% sobre el recaptat per la gestió, i aquest percentatge ara desapareix. Segons es recull a la proposta, i va re-iterar el mateix president, es pretén beneficiar tots els ajuntaments que han delegat o encarregat al Consell els serveis de gestió tributària i cadastral.

El pressupost del 2014 és un 12,13% més baix respecte del 2013, que va ser de 28.301.179 euros. Preveu un estalvi brut de 997.798 euros i, d'aquesta quantitat, 160.000 euros es destinaran a finançar el pla d'inversions del 2014. La resta aniran a finançar passius financers. En total es preveu una inversió en diversos conceptes de 269.191 euros. La reducció del pressupost del 2014 ve motivada, en primer lloc, pel nou model de gestió dels menjadors escolars, segons argumenta la proposta que es portarà a ple dimarts.

D'altra banda, el pressupost del 2014 no preveu la concertació de cap operació de crèdit i, segons els càlculs del consell, el percentatge d'endeutament en data 31 de desembre del 2014 se situaria a l'entorn del 25,42%.

LA XIFRA

25,4%
d'endeutament
per al 2014. El pressupost preveu aquesta situació a final d'any.

Estalvi en la fracció orgànica

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Selva (CiU i ERC) també proposarà al ple l'adjudicació directa de la gestió de la planta de compostatge de Santa Coloma de Farners a l'empresa mixta Nora, SA. Els nous preus presentats per Nora, SA representen un estalvi de costos per al Consell, que trasllada als ajuntaments en una rebaixa de la taxa pel tractament de la matèria orgànica i la resta vegetal.

La rebaixa és possible gràcies al fet que la fracció orgànica que vindrà de Lloret (2.000 tones) permetrà que la planta de Santa Coloma funcioni al cent per cent, segons va dir Salvador Balliu. “Vam fer un estudi i, si nosaltres portàvem la planta, podíem baixar la taxa de fracció orgànica uns 13 euros per tona”, va dir el president del Consell. La planta la gestiona actualment una empresa externa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia