Administracions

Porta oberta al pressupost participatiu a Figueres

L'oposició vol que els ciutadans decideixin les inversions i el govern ho estudiarà

El pressupost s'aprova amb els vots de CiU i AMC, l'abstenció d'ERC i els vots negatius del PP, el PSC, ICV i la CUP

El govern de CiU a Figueres deixa una porta oberta a uns pressupostos participatius. Bona part de l'oposició va reclamar en el ple d'ahir que s'obri als ciutadans la decisió d'on s'ha d'invertir a la ciutat, i el regidor d'Hisenda, Manuel Toro, va respondre que “recull el suggeriment” i que “no és gens contrari a aquesta opció”. “Hem d'avançar en aquest camí”, va dir, tot i que també hi va afegir que “no cal confondre democràcia amb assemblea”, en resposta a la petició de la CUP, que defensava que han de ser els figuerencs els que decideixin, per exemple, si cal invertir a la Casa Empordà o no.

També van defensar la participació ciutadana ICV i el regidor no adscrit, Esteve Gratacós (AMC), que demanava que es caminés cap al model de Girona.

En el ple extraordinari que es va fer ahir a l'Ajuntament de Figueres es va aprovar el pressupost per al 2014, que serà de 49.112.413 euros, amb un increment d'un 3,3% en relació amb el del 2013. El govern de CiU va aconseguir el suport del regidor de l'AMC i l'abstenció d'ERC, mentre que la resta de l'oposició (el PP, el PSC, la CUP i ICV) hi va votar en contra. La major part dels grups van lloar l'increment del 21% de la despesa social que preveu el pressupost per a l'any que ve, però van reclamar al govern municipal un pas més.

Els més crítics van ser el PP i el PSC. En el primer cas, Maria Àngels Olmedo va defensar que són uns “pressupostos inflats i ficticis, que no s'ajusten a la realitat”. També va recordar que s'ha tancat el 2013 amb un dèficit de 4,7 milions. El regidor d'Hisenda li va respondre que l'any passat havia dit el mateix i que els números demostren que la regidora del PP no té raó.

El portaveu socialista, Pere Casellas, va defensar un no “radical” al pressupost perquè “està basat en una pujada d'impostos que perjudica els més desafavorits”. “Els sous han baixat”, hi va afegir.

ERC va felicitar CiU per “la feina de Sísif de recuperar el mal que s'havia fet” en els comptes municipals, i va defensar que les inversions no li fan el pes.

ICV va dir que sospita que l'increment d'inversions es fa perquè el 2014 és any preelectoral, i la CUP va lamentar el deute amb els bancs. Esteve Gratacós va dir que el pressupost és “rigorós i realista”.

A part, el ple també va aprovar definitivament les ordenances fiscals, amb el vot en contra de tota l'oposició excepte l'AMC La majoria de grups van criticar que s'hagin apujat els impostos un 1,7% ja que consideren que s'havien d'haver congelat. En el cas del PSC, creuen que s'haurien, fins i tot, d'abaixar.

LES XIFRES

49,1
milions d'euros
de pressupost per al 2014 va aprovar ahir el ple de Figueres. Puja un 3,3% respecte al 2013.
21
per cent pugen les partides socials en la previsió del pressupost per al 2014. Va rebre lloances de l'oposició.
2,2
milions d'euros
seran per a inversions el 2014. Una gran part serà per a la Casa Empordà i per arreglar carrers.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia