Administracions

HISENDA LOCAL

Els municipis exclosos del fons de cooperació es mouen

La majoria dels disset consistoris gironins que no rebran ni un euro de Governació recorren contra el repartiment

Es queixen que la notícia arribés el 27 de desembre, a punt de tancar l'exercici

Alguns dels disset ajuntaments de la demarcació –majoritàriament els que tenen més població– que han quedat fora del repartiment del fons de cooperació local de la Generalitat han emprès accions per reclamar al Departament de Governació que reconsideri el repartiment dels 37,57 milions d'euros corresponents al 2013.

La qüestió, després que s'anunciés en el Diari oficial de la Generalitat del 27 de desembre passat, va arribar la setmana passada als plens de Girona i Figueres. L'Ajuntament gironí va aprovar dilluns passat presentar un recurs contra la resolució que deixa la capital sense cap ingrés del fons de cooperació local per a l'any 2013. El càlcul del govern municipal de Girona era que la ciutat havia de percebre més de 200.000 euros per aquest concepte i va admetre la preocupació que finalment no rebin ni un euro del govern català.

D'acord amb la moció, el govern gironí va assumir el compromís d'anar fins al final i recórrer contra qualsevol decisió contrària al cobrament, fins que sigui inapel·lable.

A Figueres, el guió fins ara ha estat semblant. El ple figuerenc va aprovar dimarts una moció, presentada per ICV-EUiA i el PSC, que va prosperar amb tots els vots excepte el d'ERC, que es va abstenir. La moció “expressa el malestar per l'absoluta falta de diàleg i acord amb el món local” pel que fa a l'assignació del fons. El govern local de CiU, del mateix color que la Generalitat, va ser molt crític amb les formes emprades pel govern català. El regidor d'Hisenda, Manuel Toro, es mostra “preocupat, molest i no agraït” perquè no els “arriben els diners i perquè això afectarà la liquidació del pressupost del 2013”. Toro lamenta que fins al 27 de desembre no sabessin que no rebrien els 400.000 euros amb què comptaven, cosa que “pot representar la diferència entre tancar amb superàvit o amb dèficit”. El regidor entén els arguments de Governació, però ara l'Ajuntament valora la possibilitat de presentar un recurs contra la decisió: hauran de veure si els “estalvis” els permetran “compensar” la supressió de la partida amb l'exercici en tràmit de tancament.

Palamós, també al ple

El govern de Palamós (PSC i Entesa) també discrepa de la resolució de Governació, que de moment els priva dels 250.000 euros que havien pressupostat d'ingressos provinents del fons per a l'exercici 2013. L'alcaldessa, Teresa Ferrés, explica que van presentar les al·legacions abans del 10 de gener, quan expirava el termini per fer-ho, “perquè es vulneren els principis previstos en l'article 51 de la llei de pressupostos de la Generalitat del 2012”. Ferrés argumenta: “És un ingrés que hem rebut sempre i que entenem que no ha canviat res per deixar-lo de rebre.”

Encara que la participació dels tributs de l'Estat del 2012 va créixer, el govern palamosí compta que “és altament probable que l'import de la liquidació definitiva de l'exercici 2013 sigui negatiu”, perquè la previsió estatal de recaptació supera el que l'Estat ha ingressat efectivament. Aleshores, lamenten, els municipis exclosos del fons “es veuran doblement perjudicats”, perquè, a més de no rebre'l, hauran de retornar a l'Estat els diners que els va pagar de més. Ferrés avança que també duran la qüestió al ple del dia 27, com a moció perquè els grups prenguin posició.

Sant Feliu de Guíxols, Salt i Lloret són altres municipis governats per CiU que no s'han estat de reclamar al govern de la federació uns diners que els poden desquadrar el pressupost del 2013. També l'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), confirma al·legacions contra l'“incompliment flagrant del govern de la Generalitat”.

LA XIFRA

17
municipis
de la demarcació figuren en la llista d'exclosos del fons que es va publicar el 27 de desembre passat.

Les transferències de l'Estat han crescut una mitjana del 16%

Olot figura en la llista d'exclosos del fons publicada al DOGC el 27 de desembre, per bé que l'alcalde, Josep Maria Corominas, s'ha mostrat convençut aquestes últimes setmanes que rebran diners de la Generalitat corresponents al 2013. El municipi havia de rebre més diners de l'Estat, però finalment els han retallat les transferències i l'alcalde confia que el govern català ho compensarà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia