Administracions

Tossa, contra dos bancs que li van fer perdre 700.000 euros

L'Ajuntament manté que va contractar del 2004 al 2007 cinc productes financers d'alt risc que perjudiquen l'economia municipal sense haver-ne estat ben informat

L'Ajuntament de Tossa portarà als tribunals dues entitats bancàries (Banco Santander Central Hispano i Caixa de Catalunya) perquè els tornin les quantitats que ha pagat per un producte financer d'alt risc que l'Ajuntament va contractar sense un coneixement real de què s'estava oferint.

En concret, l'Ajuntament va contractar cinc productes financers, anomenats swaps, del 2004 al 2007, i va entendre llavors que aquests swaps anaven lligats a les operacions de crèdit. “A l'Ajuntament, quan ho va signar, li van vendre que era una assegurança vinculada al préstec, i hem acabat comprovant que és un producte d'alt risc que el venien com a flors i violes i ni ho és ni és adequat per a un ajuntament”, van explicar ahir fonts municipals, que comparen aquest cas al dels que havien comprat participacions preferents.

“Un contracte de swap, o permuta financera de tipus d'interès, és un producte financer d'alt risc i volatilitat, del qual resulta pràcticament impossible sortir-se'n si no és a un elevat cost, que a data d'avui desconeixem ja que no està quantificat”, exposa un informe del secretari de l'Ajuntament. Els swaps contractats tenen vigència fins al 2019 i fins a la data d'emissió de l'informe del secretari (7 d'abril d'aquest any), l'Ajuntament de Tossa ha pagat nets 13.548,85 euros al BSCH i 658.754,93 euros a Caixa Catalunya.

Els swaps contractats per l'Ajuntament consistien a intercanviar sobre el capital de les diverses operacions de crèdit, pagaments parcials durant la vigència del contracte. En aquest intercanvi de capital, però, els bancs sempre hi han sortit guanyant àmpliament. L'informe de secretaria també destaca que el contracte de permuta d'interessos té “un important caràcter aleatori o especulatiu que es contradiu amb el principi d'estabilitat pressupostària que ha de complir l'Ajuntament”.

Informació opaca

Per tot plegat, l'equip
de govern (TU i PSC) va proposar la cancel·lació i anul·lació dels swaps “ que les entitats financeres
retornin a l'Ajuntament les quantitats que aquest ha pagat des de l'inici
de les operacions, ja que aquestes entitats no van donar una informació
clara i exhaustiva sobre els productes”, va explicar ahir la regidora de Promoció Econòmica, Àngels
Pujals. L'Ajuntament
va interpretar que s'estaven contractant assegurances per cobrir possibles pujades de tipus d'interès de les operacions de crèdit concertades,
el capital de les quals
servia de referència
als swaps esmentats”,
va detallar Pujals. La
proposta –que inclou
iniciar accions judicials– es va aprovar per unanimitat.

LA FRASE

Amb la documentació analitzada sembla que no es va explicar bé el que se signava
Àngels Pujals
regidora de l'àrea d'hisenda

La banca sempre guanya

A banda dels aproximadament 670.000 euros que l'Ajuntament ha pagat a les dues entitats bancàries, aquesta administració també ha pagat els corresponents interessos pactats per les cinc operacions de crèdit. Segons l'informe, a l'hora de contractar els swaps de Caixa Catalunya, “es posa en evidència que l'Ajuntament no va avaluar amb coneixement financer els tipus de productes que l'entitat oferia”. La portaveu de CiU a l'Ajuntament, Imma Colom, va assegurar ahir que el seu grup ja va advertir el PSC (que governava llavors) que el producte contractat no era gens fiable. “Ja dèiem que les operacions eren un disbarat”, va dir ahir Colom. Àngels Pujals, per la seva banda, considera que CiU, quan va governar, va tenir molt de temps per iniciar els tràmits que s'han començat ara, si de veritat ho havien vist tan clar. L'informe de secretaria, de fet, s'ha iniciat a instàncies de Pujals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia