Administracions

Investiguen un programa ‘espia' a la policia de Palamós

Agents van denunciar que una aplicació enregistrava el que escrivien i mots de pas

La jutgessa d'instrucció crida a declarar un caporal, l'inspector, el cap d'informàtica, l'alcaldessa i el regidor

L'aparició d'un programa informàtic espia, anomenat Ardamax Keylogger, l'estiu passat en diversos ordinadors de la policia local de Palamós ha acabat al jutjat d'instrucció número 3 de la Bisbal. Diversos agents, després d'un seguit d'incidències informàtiques –textos que s'esborraven sols i, sobretot, la inscripció automàtica del missatge “ha ha, t'estic controlant”– van detectar astorats la presència de l'aplicació, que enregistra tota l'activitat de la persona que està fent servir l'ordinador i permet, fins i tot, esbrinar contrasenyes i codis privats de seguretat. Els denunciants van demanar explicacions als responsables de personal i informàtica del consistori, però les respostes rebudes no els van satisfer. Per això, a principi d'any van optar per la via judicial.

De moment, la jutgessa que instrueix el cas ha citat a declarar cinc persones: un caporal del cos encarregat dels equips informàtics, el cap d'informàtica del consistori, el cap policial, José Luis Sancho, i fins i tot el regidor de Seguretat, Josep Coll, i l'alcaldessa, Teresa Ferrés.

“Prudència” municipal

Ferrés admetia ahir les citacions, previstes per a l'octubre: “Els fets es van investigar amb discreció, però hi va haver qui va creure que s'havia de portar al jutjat i allà ho aclarirem”, relatava sense voler entrar en més detalls per “prudència” en un “tema desagradable”. L'alcaldessa també diu que “hi ha un expedient administratiu obert en paral·lel per l'Agència Catalana de Protecció de Dades, que ha nomenat un responsable instructor”.

Fonts del cos policial justifiquen el “malestar afegit” perquè, en denunciar l'activitat del programari, els van respondre per correu electrònic que “no s'havia emmagatzemat cap dada”, bo i restant importància a l'incident. El cap d'informàtica de l'Ajuntament va reconèixer, però, que el programa era perillós perquè podia provocar el desviament d'informació.

Hores després, els agents es van trobar que no només havien esborrat el programa de tots els ordinadors, sinó que també havien eliminat les aplicacions ofimàtiques, circumstància que els va provocar maldecaps per redactar denúncies, atestats i fer la feina quotidiana fins que es va resoldre. Per això, en la denúncia es parla de la presumpta comissió de delictes contra la intimitat, encobriment i omissió del deure de perseguir delictes.

LA DATA

19.06.13
agents
de la policia de Palamós van descobrir el programa en aparèixer: “ha ha, t'estic controlant” en una pantalla.

LA XIFRA

40
membres
són integrants de la plantilla de la Policia Local de Palamós, que encapçala l'inspector José Luis Sancho.

Riscos per l'accés a bases de dades

A banda d'una intromissió en la intimitat dels agents de la policia local, fonts del cos destaquen el risc que la persona o persones que havien instal·lat el programa aconseguissin els codis de seguretat personals amb què cada agent accedeix a informació confidencial de les bases de dades d'antecedents policials, del Servei Català de Trànsit o la DGT. Qualsevol canvi introduït amb el mot de pas d'un agent espiat hauria quedat registrat al seu nom.

Hi ha la possibilitat que un especialista aliè a la comissaria hagués instal·lat el programa, però els agents sospiten d'algú de dins. No passen per alt que, a més de desinstal·lar l'aplicació, els deixessin uns dies sense eines com el processador de textos. “Sospitem que en cas que hi hagués una inspecció a fons, no interessava que hi hagués programes sense llicència”, explica un agent, que concedeix que el control és comprensible, però amb mitjans legals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia