Administracions

Fornells rep 2,6 milions que Adif no volia pagar, pel TAV

El jurat d'expropiacions de l'Audiència de Girona va resoldre que l'Estat havia de pagar per haver ocupat deu finques municipals

El consistori ha reclamat també els interessos de demora

L'Ajuntament de Fornells de la Selva va rebre al desembre una injecció de diners extra que supera el pressupost anual del municipi. El consistori va rebre de l'Estat 2.626.797,97 euros com a indemnització per l'ocupació de deu finques municipals al sector del polígon industrial del Pla de la Seva. El cobrament d'aquests diners ha costat a l'Ajuntament set anys de gestions a tots nivells que, finalment, han permès fer efectiva la resolució del Jurat Provincial d'Expropiacions Forçoses de Girona.

Seguint les indicacions de l'Estat, l'Ajuntament, en el pla especial del 1990, havia reservat una franja de 300 metres per al pas del tren d'alta velocitat. Quan l'Estat va tirar endavant el projecte va decidir fer-ho fora de la zona de reserva dels terrenys, ocupant deu finques qualificades com a zones verdes, d'equipaments i de protecció viària. Aleshores Fornells va cobrar un dipòsit de 450.000 euros, que són els diners que van ajudar l'Ajuntament per construir l'equipament de La Sitja.

Després de diverses discussions sobre el valor d'aquestes finques, es va arribar a un preacord per valor de dos milions d'euros. Un any després, però, el juny del 2012, el director d'internacional i del gabinet de la presidència d'Adif, Fernando Nicolás Puiggari, va enviar una carta al senador de CiU Joan Bagué –que per indicacions de l'Ajuntament de Fornells havia fet gestions directament a Madrid–, en què deia que no era procedent cap tipus d'indemnització. Uns dies després van entrar al consistori uns documents en què l'Estat valorava les finques en zero euros.

En aquell moment es va dur el tema al jurat d'expropiacions, que l'octubre del 2013 i el gener del 2014 va reconèixer el dret de Fornells a cobrar els més de dos milions i mig d'euros que, finalment, després de diverses reclamacions, es van pagar el 12 de desembre del 2014.

No s'acaben aquí, però, les reclamacions econòmiques del consistori. S'han fet gestions per reclamar interessos de demora sobre aquests diners, pels anys que s'ha tardat a liquidar les indemnitzacions. Aquests interessos es podrien acostar als 600.000 euros, tot i que és una valoració que encara s'ha de confirmar.

Diners per guardar

L'alcalde de Fornells, Mateu Parera-Nieto (CiU), va manifestar ahir que està “contentíssim” per la resolució del cas a favor dels interessos municipals. Va assenyalar que aconseguir-ho havia costat “molts d'esforços, moltes gestions i moltes trucades”. El pitjor moment, va assegurar, va ser quan els van dir que no es pagaria ni un euro per les finques ocupades: “Ens pensàvem que ens farien tornar els 450.000 euros que havien dipositat, i que ja havíem invertit per fer La Sitja... Hauria sigut un cop econòmic molt fort.” Va ser, però, un ensurt, que no es va concretar i que dóna ara al consistori una capacitat d'inversió molt per damunt del que és habitual. “El pressupost de Fornells aprovat dijous per unanimitat puja a 2,2 milions... Així, es pot imaginar què significa per al poble poder disposar d'aquests 2,6 milions extres”, manifesta.

Els diners, però, no s'invertiran per ara. Només es gastaran 155.836,57 euros per liquidar el deute bancari municipal. La resta, diu Parera-Nieto, “estarà a disposició del nou equip de govern que sigui escollit en les properes eleccions”. De necessitats admet que no els en falten, però diu que els diners de la indemnització s'han d'usar amb molt de seny: “Hem de pensar que allò que es faci s'ha de poder mantenir amb el pressupost ordinari.” En aquest sentit, es mostra “convençut” que el futur equip de govern “ho gestionarà de forma excel·lent”.

LA XIFRA

2,2
milions
d'euros és el pressupost del 2015. La indemnització, per tant, supera els ingressos de tot un any.

LA DATA

12.12.14
Es van cobrar
2,54 milions d'euros. Uns dies abans, el 5 de desembre, se n'havien ingressat 83.928,62.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia