Administracions

Barcelona suma un superàvit de 221 milions en tres anys

L'Ajuntament de la capital liquida, per tercer any seguit, un exercici pressupostari (2014) amb resultat positiu (+22,2 milions)

El deute de la corporació baixa per primer cop dels 1.000 milions des de 2009

El futur govern que surti de les eleccions municipals a Barcelona es trobarà amb un Ajuntament amb una salut econòmica de ferro. Un any més, i ja van uns quants, el tancament d'un exercici pressupostari, el del 2014, ha acreditat que alguns grans indicadors com ara l'evolució del deute (38,6%), l'estalvi brut (631 milions) o la disponibilitat de caixa, no només es mantenen a unes ràtios més que saludables, sinó que fins i tot milloren. Davant d'aquests resultats, l'executiu de Xavier Trias ja ha tret pit recalcant l'argument que aquest no és un escenari fruït de l'atzar. “Tot el que fem no s'entendria ni seria viable sense l'alt nivell d'exigència i rigorositat que apliquem a les nostres polítiques públiques” sentencia la tinent alcalde d'Economia, Sònia Recasens.

De tot el garbuix de xifres bolcades en la liquidació dels comptes del 2014, una de les més cridaneres és justament la del resultat final de l'exercici. Políticament, no és gratuït. I és que per tercer any consecutiu, l'Ajuntament l'ha tancat amb superàvit, concretament de 22,2 milions. Un valor, això si, que és substancialment més baix que el del 2013 –139,3 milions– i que va suscitar una sorollosa i duradora polèmica pel fet que, en temps de crisi, tot aquest volum ingent de diners no s'hagués canalitzat en inversió. Un debat que encara adquireix més categoria si es suma el resultat positiu d'aquests darrers tres anys, i que es de 221,6 milions. La tesi del govern municipal de CiU és que aquests excedents a banda de servir per cobrir imprevistos –com ara possibles liquidacions d'impostos estatals que han sortit negatives, com de fet ha passat–, serviran per restituir “l'estabilitat perduda” durant els anys 2009 a 2011, on l'Ajuntament de Barcelona va acumular un dèficit de 781,8 milions per la decisió dels aleshores executius d'esquerres d'accelerar inversió arran de l'imminent entrada de mesures de restricció del deute a càrrec del govern estatal.

Aquesta aposta política també va ser la responsable directe del brusc increment del deute acumulat, que va passar de 750 milions d'euros el 2009 a 1.200 el 2010. L'any passat es va aconseguir, però, rebaixar aquest indicador per sota del llindar simbòlic dels mil milions, per situar-la exactament en 971,6 milions. Un valor que representa el 38,6% dels ingressos corrents de la institució i que, per tant, està molt per sota dels llindars considerats de risc (60%).I per reblar el clau l'estalvi brut, la diferència entre ingressos i despeses corrents, ha estat del 25,1%. Això vol dir 631 milions que han servit per pagar inversions i alleugerir motxilla de deute.

LA XIFRA

631
milions
és l'estalvi brut generat el 2014, i que ha anat a finançar inversions i retorn del deute acumulat.

La factura de la Generalitat

La dissecció dels comptes del 2014 també fa un retrat de quin és el deute reconegut de la Generalitat amb l'Ajuntament de Barcelona, una qüestió que ha estat objecte de discussió permanent durant el mandat de Xavier Trias. A 31 de desembre de 2014 aquestes obligacions vençudes pujaven a 114,67 milions, una xifra que l'executiu de Trias sosté que s'ha reduït en un 50% respecte de l'exercici anterior, en què sumava 217,94 milions. De la suma que ara està pendent de cobrament, els 114 milions, una part corresponen a venciments no abonats per projectes de la llei de barris –21,80 milions–, 61,12 milions més per conceptes que no s'especifiquen, 9,95 milions per la participació en organismes conjunts o 10,75 milions més per aportacions del fons de liquiditat autonòmica (FLA) que s'haurien d'haver rebut el 2012.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia