Administracions

El govern obrirà a Palamós el debat per la llei del litoral

Presentarà en una jornada el dia 18 al Museu de la Pesca el document base que ha fet per elaborar una llei d'ordenació del litoral que ha de servir per articular un model de gestió integrada de l'espai costaner

El Departament de Territori de la Generalitat posarà en marxa el dia 18 a Palamós un procés de participació per donar a conèixer el document base que ha fet per tal d'elaborar una llei d'ordenació del litoral. Aquesta nova llei, segons destaca el govern, ha de servir per articular un model de gestió integrada de l'espai costaner, en consonància amb les recomanacions de la Unió Europea. Abans d'iniciar la redacció d'aquesta nova llei, l'executiu català vol escoltar les propostes i aportacions del territori, sobretot dels actors econòmics i les institucions interessades en el litoral català. La primera sessió de debat es farà el dijous 18 de març –de deu del matí a una del migdia– al Museu de la Pesca de Palamós i la intenció és recollir-hi la visió dels agents socials, econòmics i institucionals dels 26 municipis gironins amb domini públic maritimoterrestre (DPMT). Una setmana i un dia després es farà una jornada similar a Tarragona ciutat.

La llei d'ordenació del litoral català té com a objectiu desenvolupar la competència exclusiva de la Generalitat en matèria d'ordenació del litoral mitjançant l'articulació d'un model de gestió integrada de l'espai costaner català amb la Generalitat com a administració de referència i més protagonisme dels ajuntaments costaners. El document base que ha elaborat el govern fixa quatre finalitats: el desenvolupament sostenible de les zones costaneres garantint la conciliació entre el medi ambient i el desenvolupament econòmic, social i cultural; la valoració de la preservació de les zones costaneres per garantir un turisme de qualitat; la prevenció i reducció dels efectes dels riscos naturals, sobretot del canvi climàtic, i garantir la coherència entre les iniciatives públiques i privades que afecten l'ús de la zona costanera.

Dos plans i un cànon

La intenció és que la nova llei reguli dos nous instruments d'ordenació i gestió del litoral: el pla d'ordenació del litoral català i els plans d'ús del litoral i les platges. El primer ha de ser l'instrument bàsic d'ordenació i gestió integrada de l'àmbit terrestre i marí del litoral català. Així, farà una classificació de les platges entre urbanes, semiurbanes, seminaturals i naturals, segons la seva capacitat de càrrega i els límits màxims de les seves ocupacions, i servirà per establir criteris territorialitzats per atendre diferents tipus de sol·licituds. Pel que fa als plans d'ús, podran ser municipals o plurimunicipals i serviran per ordenar les ocupacions al DPMT i a les seves zones de servitud, per usos i serveis que només exigeixin instal·lacions desmuntables. La principal novetat és que l'Ajuntament serà l'administració responsable per a l'atorgament de les autoritzacions d'activitats i instal·lacions. Cal destacar que es preveu crear uns consells rectors dels espais litorals, que vetllin per l'aplicació del pla d'ordenació i dels plans d'ús.

La futura llei del litoral també es vol que inclogui un nou règim econòmic i financer del DPMT, basat en l'establiment d'un cànon per explotació de l'activitat que la Generalitat cobrarà a tota ocupació que s'hi faci pel seu aprofitament.

LA DATA

18.03.15
és el dia
en què el govern farà a Palamós una jornada sobre els treballs previs per a la nova llei.

LA XIFRA

26
municipis
gironins tenen domini públic maritimoterrestre i estaran afectats per la nova llei.

LA FRASE

El nou model tindrà la Generalitat com a administració de referència i més protagonisme dels ajuntaments
Document base de la llei
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia