Administracions

Nou marc laboral per a uns 170 consistoris gironins

L'acord per a ajuntaments de menys de vint mil habitants pot beneficiar uns set mil empleats directes i tres mil d'indirectes

Uns deu mil treballadors de l'administració local gironina –set mil de manera directa i tres mil de manera indirecta– es podran beneficiar del nou marc laboral per a ajuntaments de municipis de menys de vint mil habitants que ahir va sortir publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Es tracta d'un acord signat al desembre –després d'un any i mig de negociació– entre els sindicats CCOO i UGT i les entitats municipalistes Associació Catalana de Municipis (ACM) i Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el “primer en trenta anys d'ajuntaments democràtics”, segons destacava ahir el responsable de relacions institucionals de la UGT, Carles Villalante, que el va qualificar d'“històric”. A la demarcació només vuit dels 221 municipis tenen més de vint mil habitants, i la UGT calcula que dels 213 restants només entre 50 i 60 tenen acords laborals legalitzats. En la resta, normalment fins ara s'aplicaven altres convenis –com ara el de parcs i jardins i el de despatxos i oficines– ja que no hi havia cap marc regulador per a l'administració pública.

Previ acord

L'aplicació del nou marc laboral –que té una vigència de tres anys– no serà automàtica en aquests consistoris sinó que primer caldrà que cada ple i cada plantilla l'acceptin. En aquest sentit, Villalante va dir que s'ha vist que hi ha interès per part de la majoria de consistoris, però que han topat amb “un problema de temps” a causa de la proximitat de les eleccions municipals. “Els plens d'aquest març són els últims on es poden prendre aquests acords”, va explicar. El responsable del sector local de la UGT a Catalunya, José Antonio Fernández Cáceres, va insistir en la bona predisposició que veuen però va subratllar que tot just ara, amb la publicació al DOGC, s'entra en la fase informativa per aconseguir les adhesions. En aquest sentit, la secretària general del sindicat a Girona, María José Estruch, va avançar que demanaran als partits que portin en el seu programa electoral el compromís d'adherir-se al conveni.

Des de la UGT insisteixen que l'acord marca “uns mínims” però que deixa marge perquè la negociació col·lectiva a cada ajuntament permeti millorar algunes condicions. En el text es fixen criteris per a aspectes com ara la jornada de treball, els dies de descans i el servei fora de jornada; els permisos i llicències; el règim retributiu; les reduccions de jornada i excedències; la formació; el règim disciplinari; les polítiques d'igualtat, i la salut laboral.

LA XIFRA

213
municipis gironins
tenen menys de vint mil habitants. La UGT calcula que només entre 50 i 60 tenen conveni.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia