Administracions

Planxes en monodosi

El nou govern de Badalona rectifica i ara diu que no descarta instal·lar “alguna” planxa metàl·lica als pisos buidats per evitar-ne l'ocupació, però mai sense esgotar altres vies

S'estudia si la mesura implantada pel PP té serrells legals

Va ser una de les mesures estrella del PP per combatre la sobreocupació de pisos que estaven buits. Quan un habitatge que havia generat problemes de convivència era desallotjat, la brigada municipal, ipso facto, tapiava l'entrada del pis amb una planxa metàl·lica. El PP va instal·lar-ne unes 250, segons els seus càlculs. Cada planxa tenia un cost d'uns 90 euros. Mai no s'ha sabut si l'executiu del PP, amb Xavier Garcia Albiol al capdavant, va arribar a reclamar aquesta quantia al propietari de l'habitatge. Gairebé en tots els casos, darrere el pis hi havia una entitat bancària.

Aquesta mesura mai no va deixar de ser controvertida (la majoria de pisos s'eternitzaven tancats) i el govern local sorgit de les eleccions del maig (Guanyem Badalona en Comú, ERC i ICV-EUiA) va assegurar, en un primer moment, que sota les seves ordres no s'instal·laria cap més planxa. Ho va garantir el tinent d'alcalde de l'àmbit Badalona Democràtica, José Téllez (Guanyem Badalona).

Només uns dies més tard, però, el tinent d'alcalde de l'àmbit Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC), ha matisat les paraules del seu company de govern. Ara per ara, l'Ajuntament de Badalona no descarta al cent per cent mantenir viva aquesta iniciativa, si bé és cert que “només s'instal·larien després d'estudiar molt bé el cas i d'esgotar totes les vies possibles per donar una sortida social a aquell habitatge”, explica Lladó.

Actualment, hi afegeix l'edil republicà, s'està recopilant tota la informació sobre la mesura que va arrelar amb el PP i sobre els procediments que s'havien seguit. La sorpresa està sent majúscula: “Hi ha molts expedients que estan incomplets i manca molta informació sobre el tema.” L'edil responsable de la política d'urbanisme es permet afirmar, un cop s'ha endinsat en el tema, que el PP “actuava amb frivolitat”. S'estudia, fins i tot, si la iniciativa té serrells legals. Això no obstant, assegura també que el nou govern no té intenció de treure cap de les planxes que va posar el PP, si no és perquè s'ha pogut donar una sortida a aquell pis després de negociar amb el propietari.

Sobre l'univers de les planxes, hi ha opinions per a tots els gustos. Al carrer Nàpols, un dels punts on es van tapiar més portes, els veïns que havien conviscut amb famílies ocupes que generaven problemes estan encantats amb la mesura i demanen que no es derogui. El president de l'AV Joan Valera, Lluís Moreno, no la comparteix, creu que es podria haver pressionat més per forçar els bancs a llogar aquests pisos i assegura que, en moltes ocasions, els habitatges tapiats “són un niu de porqueria”. Una altra entitat de la zona, l'AV Sant Mori de Llefià, també es manifesta en contra d'aquesta via per evitar ocupacions il·legals, tot i que les dues associacions admeten que la mesura troba molts adeptes entre el veïnat.

Des d'un altre barri on també proliferen les planxes, el president de l'AV Sant Crist de Can Cabanyes, Siscu Melgarejo, opina que la planxa “dóna molt mala imatge i provoca que l'Ajuntament es relaxi a l'hora de buscar una sortida al pis”. A l'edifici on ell viu, hi ha una planxa metàl·lica. Admet que la resta de famílies hi estan d'acord.

Albiol alerta que no posar planxes “és un gran error”

L'exalcalde de Badalona del PP, Xavier Garcia Albiol, ha advertit al nou govern local que deixar de posar planxes als pisos en risc d'ocupació il·legal “és un error descomunal que pot tenir conseqüències nefastes en un futur a mitjà termini”. Garcia Albiol ha recordat que “aquesta mesura ha permès evitar molts conflictes de convivència els darrers quatre anys i deixar de posar planxes suposa, a la pràctica, donar via lliure a les ocupacions”. El regidor de CDC, Ferran Falcó, també s'ha mostrat en diverses ocasions favorable a mantenir activa aquesta iniciativa que va impulsar el PP.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia