La fiscal obre diligències pels pisos socials de Sabadell i el PSC veta la investigació interna

El PP va evitar que es creés la comissió, en abstenir-se, i els socialistes van protegir Ramoneda acusant ICV de fer «demagògia»

La fiscal ha obert diligències informatives sobre les presumptes irregularitats denunciades per ICV-EUiA en l'adjudicació dels habitatges tutelats. La portaveu ecosocialista, Carme Garcia, va declarar dimarts al matí i ho va anunciar al ple municipal del vespre, en un debat agre on va mirar de desgastar la figura de Manuel Bustos. L'alcalde va defensar que havia portat primer l'afer a la fiscalia, mentre Garcia només que feia rodes de premsa. Però la regidora li va replicar que el primer dia, tot i anunciar que hi havia dut «tots» els papers, la citació de la fiscal deia que d'inici només va rebre un sobre «amb retalls de premsa».

«Demagògia»

La defensa del PSC la van exercir el portaveu, Joan Carles Sánchez, i l'alcalde. No van acusar els ecosocialistes de mentir, però sí de fer «demagògia», «amenaçar» i «mediatitzar» unes irregularitats que atribueixen a defectes administratius. Virgínia Domínguez (Entesa) va qüestionar el procediment «desastrós» sense «relació d'admesos, de denegacions ni llista d'espera». I Carles Rossinyol (CiU) va denunciar que hi hagi anotacions a llapis que remeten a informes desapareguts de serveis socials, una manera de fer «injustificable en un ajuntament amb 1.600 treballadors». El PP es va abstenir perquè la moció no va quedar sobre la taula.

Insinuacions d'ICV-EUiA

Garcia va reptar els socialistes a negar les seves acusacions. A banda de pronunciar les paraules maleïdes –«prevaricació» i «tràfic d'influències»–, la regidora d'ICV-EUiA va insistir en els parents de càrrecs públics que van accedir a pisos del complex sense el vistiplau d'una comissió d'admissions mai constituïda. També va formular una pregunta retòrica: per què una quarantena de persones vivien en cases del Centre i Nostra Llar –«caramels» immobiliaris «on molta gent vol viure»– i no en pisos alts sense ascensor. La resposta la va trobar en l'única declaració pública que ha fet Ramoneda, una entrevista al Diari de Sabadell on defensava que el complex és «per a una classe mitjana que paga els seus impostos». I va insinuar que no hi ha hagut destitucions per por que algú descobreixi el pastís.

la crònica

Tots ben retratats (i enregistrats)

EMILI AGULLÓ

El grup de CiU es va endur diversos souvenirs del ple. Per començar, van enregistrar la sessió en una gravadora digital perquè el govern –emparat en la llei de protecció de dades– els va denegar l'enregistrament del setembre. Per adobar-ho, van sotmetre la comissió d'investigació a un vot nominal. Per ordre alfabètic i d'un en un, els regidors es van manifestar a favor i en contra. Els del PP, també Patricia Martínez, es van abstenir. Però la idea era retratar Ramoneda com a part implicada votant «en contra» que s'investigui la seva gestió. S'hauria d'haver abstingut? La regidora, que va aguantar el xàfec en silenci, només va articular dues paraules en tot el ple. La bancada socialista la va emparar i va acabar crispada amb la lletania inquisidora de Garcia. Bustos va posar-hi ordre sui generis: «Calleu que, si no, no acabarà.» Com que era tard i el peix ja estava venut, l'Entesa va ajornar la moció sobre el castell de Can Feu. Cal racionar la pólvora. En els precs, Capdevila va demanar a Bustos que urgeixi el conseller Baltasar a acabar obres a Espronceda. I l'alcalde li va replicar que ho faci ella mateixa quan se'l trobi pel Parlament.

Primer pas per a l'arribada d'Ikea

El PSC i el PP també van aprovar l'informe municipal favorable a la implantació d'Ikea a Sant Pau de Riu-sec –els altres grups es van abstenir–. El regidor de Comerç, Albert Beltran, va argumentar que la gran superfície no tindrà un impacte negatiu sobre la mobilitat a la zona i que, a més de contenir la fuita de despesa dels sabadellencs, generarà ocupació. L'oposició, en canvi, va reiterar els dubtes sobre el futur de petits comerços i la pèrdua del caràcter estratègic del polígon amb l'arribada d'Ikea, 36.000 m² comercials més i la caserna de la Guàrdia Civil.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.