Administracions

Municipal

Suport al Correllengua, tot i l'abstenció del PSC a Lleida

El govern de la Paeria anuncia que ha donat i donarà suport a la festa del català, però rebutja aprovar una moció

Crítiques de l'oposició pel finançament a llarg termini de nous autobusos

El català va tornar a deixar clara la divisió a l'Ajuntament de Lleida. Una moció conjunta de CiU, ERC, la Crida-CUP i el Comú de Lleida a favor del Correllengua, la festa popular i reivindicativa a favor de la llengua i la cultura catalanes, va aconseguir prosperar en el ple que es va fer ahir, malgrat l'abstenció del PSC i els vots en contra de Ciutadans i el PP.

El PSC es va tornar a significar, ja que la regidora de Cultura es posava medalles pel fet que la Paeria feia vint anys que col·laborava amb el Correllengua i ja va anunciar que no deixaria de fer-ho, però en canvi no va voler aprovar la moció.

Un cop més el debat es va centrar en el bilingüisme que defensen populars i C's, i va derivar un cop més cap a l'independentisme, l'ús preferent del català o el bilingüisme a la Franja de Ponent. Sempre hi ha algun regidor que pretén fer aportacions històriques i en aquest cas va ser Daniel Rubio, de C's, que va dir que “Franco va ser un gran nacionalista”.

D'altra banda, el darrer ple abans de les vacances d'estiu va aprovar també la compra de deu autobusos nous per renovar la flota i millorar el servei. Una operació que farà la concessionària Autobusos de Lleida però que acabarà pagant l'Ajuntament. El finançament no va acabar de convèncer molts grups de l'oposició, tot i que l'adquisició es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups menys la Crida-CUP i el Comú. I les crítiques, sobretot, es van centrar en el fet que l'equip de govern no va voler garantir que el cost de 3,6 milions d'euros de compra dels nous busos, vuit dels quals híbrids, repercuteixi en les tarifes. A més, els nous vehicles es finançaran amb un lísing en un termini de deu anys, però el contracte amb la concessionària acaba d'aquí a sis anys.

El ple, en aquest cas de set hores i mitja de durada, també va aprovar canvis en ordenances per facilitar obres menors amb una simple comunicació telemàtica. També se simplifica l'obertura de negocis al Centre Històric i es regulen els clubs de cànnabis, així com les actuacions musicals en bars i pubs. Finalment, una nova ordenança regula els mercadets i altres vendes ambulants.

Pel que fa a les mocions, al marge de la del Correllengua, es va aprovar, només amb l'abstenció de C's, que la plantilla de la Paeria recuperi les 35 hores setmanals, una reivindicació del personal des de fa cinc anys que l'alcalde es mostrava reticent a concedir. També es van aprovar mocions a favor d'una alimentació adequada en persones en risc d'exclusió, per la reducció de l'IVA en productes d'higiene femenina i bolquers d'infants i adults. Per contra, es va rebutjar una proposta del PP per reforçar la presència policial al barri de la Mariola.

LA XIFRA

605
talls de subministrament
es van evitar, segons va explicar l'alcalde; 383 de llum i 175 d'aigua.

Amenaça de querella al Comú

El ple es va crispar a les acaballes, quan el tinent d'alcalde Fèlix Larrosa va amenaçar de querellar-se contra el regidor del Comú, Sergi Talamonte. Aquest va insinuar un tracte de favor de la Paeria amb la nova discoteca Biloba en permetre obres sense permís i per la suposada vinculació d'un familiar de Larrosa en aquest projecte, fet que el tinent d'alcalde va negar. No obstant això, sí que el futur de la discoteca genera dubtes per una demanda de la Generalitat per aturar la instal·lació per la seva proximitat a un centre logístic d'hidrocarburs. Es tracta d'un conflicte d'interpretació de normatives per part de de les dues administracions. D'altra banda, l'alcalde, Àngel Ros, també va reconèixer que la reversió del solar contigu a la Llotja, venut el 2007 per 49 milions i que ara el Sareb ven per 8,7, podria costar diners a la Paeria. S'hi havien de construir dues torres de pisos, però la crisi ho ha aturat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia