Una iniciativa ciutadana pretén promoure l'ús de la bicicleta a Reus

La plataforma d'entitats és aliena a la picabaralla entre els grups del govern

Un dels responsables d'aquest moviment ciutadà, Josep Maria Galofre, va explicar que es vol trobar la millor manera de fer «conviure» la bicicleta amb la resta de mitjans de transport, tant dins del nucli urbà com a l'entorn de la ciutat. Dilluns passat es van reunir per primera vegada els representants de sis entitats locals –Amics de Reus, Centre de Lectura de Reus, Club de Tennis Reus Monterols, Federació d'Associacions de Veïns de Reus, Reddis i Associació de Veïns Urbanització Blancafort de Reus– per començar a treballar sobre la base d'un document que ha de definir les mancances i les possibilitats que ofereix Reus per tal que les persones que utilitzen la bicicleta per desplaçar-se puguin fer-ho amb total llibertat. Així, dilluns que ve hi tornarà a haver una segona reunió, que s'obre a la participació d'altres entitats i associacions que s'hi vulguin adherir.

Aquest grup de persones volen fer la seva tasca des de la discreció: «No volem substituir ningú ni anar contra ningú.» En aquest sentit, Galofre va voler deixar ben clar que no es tracta de fer la feina que pertoca a les administracions, ja sigui l'Ajuntament, la Generalitat o la Diputació, sinó que es vol elaborar una mena de pla estratègic que «es pugui fer servir d'eina» per desplegar una política de mobilitat sostenible i per tant trobar un punt de vista «global», el qual passaria des d'implantar pàrquings per a les bicicletes fins a crear anelles de circulació específiques, per exemple.

En relació amb el fet que durant l'última setmana l'Ajuntament ha senyalitzat la prohibició de circular en bicicleta al carrer Monterols –mesura que, d'altra banda, s'estendrà a més carrers del centre–, Galofre no va voler valorar l'actuació, com tampoc el fet que, per contra, el consistori es plantegi la implantació d'un servei de bicicletes, tot i que sí que va posar en evidència que el sistema d'ús de la bicicleta «no està estructurat» i, per tant, té mancances.

Mètode de treball

El Punt

Tot i que la iniciativa ha nascut a través de la inquietud de representants de sis entitats locals, per dilluns que ve s'ha convocat una altra reunió, a la seu d'Amics de Reus, a les 20.30 h, per començar a treballar amb el manifest que ha de descriure la metodologia de treball i els objectius. De moment, la plataforma ciutadana no vol exigir millores a les administracions, i primer vol fer una anàlisi de les mancances i potencialitats de la ciutat perquè s'hi desplegui l'ús de la bicicleta. En aquest sentit, Galofre va posar en relleu que, per una mobilitat sostenible, la ciutadania podria anar en bicicleta a treballar o a fer excursions a l'entorn de la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.