Medi ambient

La contra

Masies que entren en el segle XXI

El camí d'accés a Can Casamada, La Soleia i Can Santpere, a Castellar, es començarà a condicionar divendres per afavorir l'activitat i el transport des de les tres explotacions agràries

La vida de pagès no és fàcil. Ni tan sols amb el pas a la modernitat. Qualsevol eventualitat meteorològica pot alterar el correcte funcionament de la finca i, a més, la llunyania dels nuclis urbanitzats fa que, quan són necessaris, els recursos no estiguin gairebé mai a mà. “Fa 40 anys que arreglem el camí sense pràcticament cap ajut econòmic”, explicava ahir Ramon Casamada, de la masia del mateix nom, que tot sovint s'havia de posar en contacte amb els propietaris de La Soleia per aplanar el camí, quan hi havia pluges fortes, o per retirar algun obstacle, en cas de les freqüents ventades. “Gràcies a això podrem dir que vivim en el millor lloc on es pot estar en el món”, va afegir Josep Saló, d'aquesta segona explotació agrícola, que es congratulava del motiu de la visita de l'alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, i del regidor de l'àrea de Territori, Aleix Canalís. A partir de divendres, l'empresa pública Regs de Catalunya SA (Regsa) començarà els treballs de condicionament del camí de 2,2 km que dóna accés a les dues masies i a la de Can Santpere. I, de passada, les farà entrar de ple en el segle XXI.

“La gent ha de prendre consciència que Can Casamada, La Soleia i Can Santpere no només són una estampa del municipi, sinó també finques on s'està portant a terme una producció”, va destacar Ignasi Giménez, que va subratllar que el fet que hi hagi aquestes activitats agrícoles “és el que cuida el paisatge i l'espai”. L'Ajuntament de Castellar, l'any 2009, va demanar una intervenció en aquest sentit al Departament d'Acció Rural de la Generalitat, que és la que ha autoritzat unes obres de millora del camí valorades en 188.000 euros. “És una aposta atrevida però necessària i fonamental. Per aquí hi han de passar els tràilers”, va puntualitzar l'alcalde, convençut que la finalització de l'obra estalviarà molts maldecaps, tant als propietaris com a les empreses de transport. L'actuació tindrà una durada prevista de tres mesos i serà diferent segons el tram. Des del pont que creua el torrent de Colobrers fins a la masia de Can Casamada, el camí es pavimentarà amb reg asfàltic, ja que aquest tram, de 1.400 metres de longitud, és el que suporta amb més freqüència el pas de vehicles pesants. Per a la resta del camí, es farà un tractament experimental amb polímers, un material que ajuda a donar més consistència al ferm. Aquest tram té una longitud de 800 metres i uneix les masies de Can Casamada i Can Santpere, fins a entrecreuar-se novament amb el tram principal.

El mas de Can Casamada, que té una agrobotiga, té com a cultiu estel·lar la mongeta del ganxet però, a més, produeix cereals, ordi i blat i es dedica a l'engreix d'uns 200 vedells, i a la cria i engreix de 1.500 porcs, a part de tenir 300 truges per a selecció. Pel que fa a La Soleia, s'hi cultiva normalment ordi, tot i que l'activitat principal és la fabricació de pinso per a gats i gossos. Finalment, Can Santpere destaca per l'explotació de conills i gallines, tot i que també s'hi cultiva alfals, ordi i ceps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.