Medi ambient

Baix Ebre / Montsià

La cria de flamencs al delta de l'Ebre bat un segon rècord històric

Enguany hi han nidificat 3.012 parelles i hi han nascut 1.075 polls

Els tècnics no s'atreveixen a afirmar que s'haja tocat sostre i que no es puga créixer més

Enguany ha estat un any prolífic per a la colònia de flamencs del delta de l'Ebre. Els tècnics del parc natural estan tancant aquests dies les dades del cens d'aus nidificants però les que fan referència als flamencs ja estan acabades. Així, s'han comptabilitzat 3.012 parelles que han fet niu a la punta de la Banya i hi han acabat naixent 1.075 polls. Es tracta d'un segon rècord històric només superat per les 3.139 parelles i els 1.120 polls del 2009. D'altra banda, l'any passat només es van comptabilitzar 2.022 parelles i 630 polls. “Estem dins la mitjana dels últims quatre anys, en què la població de reproductors sembla que s'ha estabilitzat en una mitjana d'unes 2.500 parelles”, va explicar Toni Curcó, tècnic del parc. Ara bé, Curcó no s'atreveix a afirmar que la colònia de la punta de la Banya haja tocat sostre i no puga créixer més: “En aquesta zona l'espai comença a ser limitat però pot passar que aparega una colònia nova.” Per Curcó, les fluctuacions anuals de població depenen de molts factors, de les condicions d'altres colònies de la Mediterrània i de com li va a l'espècie en general. “El que sí que és segur és que al Delta troben unes condicions idònies per criar i viure”, afirma.

Els flamencs nidifiquen al Delta des de 1992 i durant aquests 19 anys només han deixat de criar dues vegades: el 1999 per unes obres a les salines i el 2005 per causes meteorològiques.

LA XIFRA

250
parelles
de flamencs són les que hi van nidificar el 1992, l'any que es va crear la colònia de cria.

LA FRASE

La població de flamenc augmenta de manera esglaonada. L'evolució depèn de molts factors
Toni Curcó
tècnic del parc natural del delta de l'ebre

Més flamencs no equival a més danys

Més flamencs no equival a més danys als arrossars del Delta. Ho assegura Toni Curcó, tècnic del parc natural, tot precisant que els flamencs només entren als camps quan estan inundats i s'acaba de fer la sembra i s'hi mengen les llavors. “Hi ha més danys quan el període de la sembra s'allarga independentment que hi haja més flamencs o no”, diu Curcó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.