Medi ambient

medi ambient

La UdG estudia els efectes de les algues invasores al mar Mediterrani

El seu creixement està afectant hàbitats i espècies pròpies en espais com la Costa Brava

L'escalfament de l'aigua encara pot accentuar més el fenomen

L'equip del Grup de Recerca d'Algues Bentòniques Marines de la UdG està estudiant en el marc d'un projecte de recerca els efectes de les macroalgues invasores al Mediterrani. La proliferació i el gran creixement que estan demostrant aquests organismes subaquàtics està posant en perill els ecosistemes autòctons, i per això es considera important analitzar-ne el comportament. Segons els resultats que s'han obtingut fins ara –i que s'han basat en l'estudi de l'alga tropical Womersleyella setacea, una de les invasores més comunes al Mediterrani occidental i també a la Costa Brava–, s'ha conclòs que es tracta d'una espècie que s'ha adaptat perfectament a les condicions de temperatura i llum del Mediterrani: “Ho estan colonitzant tot, s'expandeix ràpidament, les condicions de llum i temperatura són adequades per al seu creixement, i a més sembla que els herbívors no se la mengen”, ha explicat Conxi Rodríguez, doctora en biologia i ficòloga de la UdG.

A més, hi ha l'inconvenient afegit de l'escalfament global. Els experts consideren que la temperatura de l'aigua del mar augmentarà un grau en els propers trenta anys al mar Mediterrani, i això encara facilitaria més l'entrada i proliferació d'algues tropicals en aigües més càlides. Ara hi ha nou espècies de macroalgues tropicals invasores al conjunt del Mediterrani, però es podrien multiplicar si puja la temperatura del mar.

LA FRASE

Les algues tropicals ho estan colonitzant tot, i això perjudica i posa en perill els ecosistemes locals
Conxi Rodríguez
doctora en biologia, experta en algues

LA XIFRA

1
grau
és el que es creu que pot augmentar la temperatura del Mediterrani en els propers trenta anys.

Els hàbitats coral·ligens, en risc

Els fons coral·ligens típics del Mediterrani són dels més rics en biodiversitat, però també són els que més poden patir l'expansió de les algues invasores. Aquests organismes poden arribar a recobrir els fons de coral amb una capa tan espessa que moltes espècies vegetals i animals autòctones poden acabar desapareixent per manca de llum i nutrients, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.