Medi ambient

MEDI AMBIENT

Completen un inventari dels boscos més interessants del país

La demarcació de Girona és una de les zones que té més espais inclosos en la llista, que ha de servir per poder gestionar millor les masses forestals

Un total de 292 boscos, que suposen el 0,3 % de la superfície arbrada de Catalunya, s'han inclòs en l'inventari de boscos d'interès que ha elaborat al llarg dels darrers quatre anys el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), a instàncies de la Generalitat. Es preveu que la llista sigui una eina molt útil per decidir la manera de gestionar aquests espais.

Les comarques gironines, l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran són les zones que aporten més boscos en aquesta recopilació. El bosc més gran inclòs en el treball és una avetosa de Riu de Cerdanya (a la demarcació de Lleida). Ocupa 120 hectàrees. Per contra, el bosc més petit que figura en l'inventari és una boixeda del Berguedà, que no fa ni mitja hectàrea.

Els criteris

El criteri més important que s'ha tingut en compte a l'hora de triar els boscos ha estat l'edat. Els altres factors han estat, per exemple, la biodiversitat elevada, la maduresa, la potencialitat productiva del bosc i el factor social en el cas que el bosc tingui un ús cultural, recreatiu o educatiu destacat.

Quant a les fonts d'informació per fer la selecció, s'han tingut en compte la informació bibliogràfica, els inventaris forestals, les ortoimatges i, sobretot, els usuaris i col·lectius que utilitzen el bosc normalment. En el cas dels valors globals del bosc, es recorria a l'ajuda d'experts provinents del món acadèmic.

LA XIFRA

120
hectàrees
és el que ocupa el bosc més gran dels que s'han seleccionat. Està situat a Riu de Cerdanya.

LA XIFRA

0,3
per cent de la superfície arbrada
de Catalunya és el que suposen els 292 boscos inclosos en la llista.

Una riquesa de 27 espècies diferents

Les espècies més comunes entre els 292 boscos seleccionats són el pi roig, l'alzina i el faig. No obstant, en l'inventari figuren masses forestals de fins a 27 espècies d'arbres diferents. Els responsables del projecte –Marc Gràcia, Jordi Vayreda i Lluís Comas– van explicar ahir que el 40% dels boscos seleccionats es troben situats en espais protegits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.