Medi ambient

MONTSIÀ

Els arrossaires controlaran la salinitat amb un sensor

La Cambra Arrossera del Montsià participa en la investigació d'un dispositiu sense fils que permetrà estalviar aigua al camp

La reducció del cabal de l'Ebre preocupa els productors d'arròs

La Cambra Arrossera del Montsià participa en un projecte de recerca que pretén reduir el consum d'aigua als arrossars del delta de l'Ebre. La salinitat del sòl fa que els arrossaires consumeixen grans quantitats d'aigua dolça per evitar pèrdues de collita, però no tenen cap mecanisme per mesurar quan s'incrementa el nivell de salinitat. Així, la Cambra Arrossera del Montsià i el Centre d'Innovació i Recerca Industrial i Sostenible (Iris) dissenyen un sensor que permeti mesurar la salinitat del sòl en temps real, en xarxa i sense fils, perquè el pagès pugui protegir amb més eficàcia els camps. “Busquem un mètode per optimitzar el conreu, estem en un entorn amb un elevat nivell de salinitat i hem de conviure-hi”, ha explicat el president de la Cambra Arrossera del Montsià, Miquel Fàbregas. Els arrossaires estan pendents dels camps quan tanquen l'aigua o quan tenen la terra eixuta, però no emprenen mesures fins que detecten que la salinitat perjudica directament la producció.

A més, els productors d'arròs manifesten la seua preocupació per la reducció del cabal d'aigua de l'Ebre, per la qual cosa el projecte dels sensors els sembla molt útil. “La conca de l'Ebre no està gens sobrada d'aigua i qualsevol mesura que ens permeti reduir el consum d'aigua és positiva. A més, amb menys consum s'abarateixen els costos de producció”, ha dit Fàbregas. Pel que fa al cost del sensor, que encara està en fase de disseny, serà econòmic amb l'objectiu que l'usen tots els productors. La previsió de la Cambra Arrossera és que l'any que ve el dispositiu ja estigui a punt i es comencen a fer proves als arrossars.

LA FRASE

Desenvoluparem un sensor perquè el productor pugui mesurar la salinitat del sòl en temps real
Miquel Fàbregas
PRESIDENT DE LA CAMBRA ARROSSERA DEL MONTSIÀ

Conveni entre el centre Iris i les cooperatives

El projecte de la Cambra Arrossera del Montsià s'emmarca en el conveni que han signat la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya amb el centre de recerca Iris (que té la seu a Castelldefels) per promoure projectes de cooperatives agroalimentàries catalanes conjuntament amb empreses i centres de recerca internacionals europeus. També participen en el projecte la UPC i productors d'arròs d'Andalusia i Grècia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.