Medi ambient

Terres de l'Ebre

L'Estat desestima el transvasament a Castelló

El govern del PSOE s'acomiada denegant la petició de 90 hectòmetres cúbics d'aigua de l'Ebre feta per la Diputació

Els antitransvasament no se'n refien i creuen que no s'ha tancat cap porta

La subdirecció general de Planificació i Ús Sostenible de l'Aigua del Ministeri de Medi Ambient ha desestimat la petició de 90 hectòmetres cúbics d'aigua de l'Ebre a les comarques de Castelló i la constitució d'un consorci d'aigües propi que la Diputació castellonenca va fer el 2005 i ha reiterat en diversos actes institucionals aquest 2011. Ho publicava ahir l'agència de notícies Europa Press. La subdirecció basa la seua decisió en el fet que per destinar recursos hídrics d'una conca hidrogràfica a atendre determinades demandes d'aigua cal seguir una planificació hidrològica, i la petició de Castelló afecta dos plans hidrològics: el de la conca de l'Ebre i el de la conca del Xúquer. Ara bé, la resolució no impedeix que la sol·licitud de fer arribar aigua de l'Ebre a Castelló “es puga plantejar en la forma i en els temps previstos en el procediment que estableix la normativa vigent en l'elaboració i revisió de la planificació hidrològica”.

L'Estat estava obligat a respondre a la petició d'aigua de Castelló arran d'una sentència del Tribunal Suprem del 22 de juny que assenyalava que la demanda de la Diputació no es podia tancar per silenci administratiu i instava l'executiu del PSOE a respondre. La resposta arriba just ara que està fent les maletes per deixar pas al PP de Mariano Rajoy. I és una resposta que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) veu amb recel. “Crec que no és una subdirecció general qui hauria de respondre un tema com aquest i que la Diputació de Castelló ho tindrà molt fàcil per presentar-hi recurs”, assenyalava el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Per Tomàs, l'executiu no ha aclarit la seua posició respecte a la petició d'aigua que fa Castelló, que reclama el mateix tracte que les comarques lleidatanes que regarà el Segarra-Garrigues. Aquest regadiu es va aprovar sense tindre en compte el cabal ecològic del tram final del riu Ebre; en canvi, el transvasament a Castelló previst en el pla hidrològic del PP del 2001 sí que es va desestimar amb l'argument del cabal ecològic per al Delta. “Crec que és una resposta confusa i que no tanca la porta a res; al contrari, convida a presentar-hi recurs”, afirmava Tomàs, que va assenyalant que l'únic que pot tancar la porta a un transvasament a Castelló és establir el cabal ecològic i aturar els regadius Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues.

LA XIFRA

90
hectòmetres
cúbics anuals és la demanda d'aigua de l'Ebre feta per la Diputació de Castelló

LA DATA

13.09.11
El ple
de la Diputació aprova una moció en què reclama l'aigua de l'Ebre per a les comarques de Castelló

LA FRASE

L'única cosa que pot tancar la porta al transvasament de l'Ebre és l'aprovació del cabal ecològic
Manolo Tomàs
Portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.