Medi ambient

La Xina posa condicions per afegir-se a la lluita del clima

El país asiàtic no descarta participar en un acord per a l'any 2020

Exigeix que els països afectats pel protocol de Kyoto continuïn reduint emissions

El Canadà, el Japó i Rússia deixen clara la seva oposició

La conferència internacional sobre canvi climàtic que se celebra a Durban (Sud-àfrica) inclourà entre demà (dimarts) i divendres les reunions ministerials que, en teoria, haurien de concloure amb resolucions fermes i nous acords sobre qüestions decisives com ara l'extensió del protocol de Kyoto i el fons econòmic destinat a millorar la conservació dels boscos.

La recta final de la trobada, però, no disposa de documents de compromís que facin pensar que la reunió podrà esvair els fracassos dels seus precedents a Copenhaguen (2009) i Cancun (2010).

Les escasses expectatives d'èxit es van veure ratificades ahir en l'acte d'inauguració de l'estand de la Xina al Centre Internacional de Conferències de Durban. Els representants de la Xina, el país que actualment lidera la llista d'emissors de gasos d'efecte hivernacle –davant dels Estats Units–, van afirmar de manera protocol·lària que estan disposats a col·laborar amb el programa de l'ONU sobre canvi climàtic i que no rebutgen la possibilitat d'adoptar compromisos per posar fre a les seves emissions, però tot seguit van enumerar les seves condicions prèvies.

La Xina podria estudiar la possibilitat d'afegir-se a un nou compromís mundial per reduir les emissions en l'escenari que aquest acord es comencés a negociar el 2015 amb l'objectiu d'entrar en vigor el 2020. Abans, però, la Xina exigeix la renovació o ampliació del protocol de Kyoto (que no inclou cap compromís per a aquest país asiàtic) i una ampliació de les dotacions econòmiques per als fons per protegir els boscos i per ajudar els països pobres en la lluita contra el canvi climàtic (dos fons que han de pagar els països més industrialitzats).

La Unió Europea ha ofert la seva participació en un segon compromís del protocol de Kyoto (a partir del 2013). El Japó, Rússia i el Canadà ja han fet pública la seva oposició i els Estats Units continuen totalment al marge.

La cimera més oblidada pels líders mundials

Només dotze caps d'estat o de govern participaran a Durban en les reunions polítiques que se celebraran entre demà i divendres. La xifra definitiva podria ser fins i tot menor i confirma el baix nivell de compromisos que s'espera d'aquesta 17a conferència dels països firmants de la convenció de l'ONU sobre canvi climàtic. Res no fa pensar que la cimera del canvi climàtic de l'any vinent, que se celebrarà a Qatar, sigui substancialment diferent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.