Medi ambient

MEDI AMBIENT

La química del canvi climàtic

Científics catalans van debatre ahir a Girona sobre la relació entre la química i l'evolució del planeta, en l'onzè memorial Enric Casassa

La química és una de les ciències cabdals per entendre el perquè del canvi climàtic i les transformacions que està vivint el medi ambient. Per això, coincidint amb l'Any Internacional de la Química, ahir es van reunir a Girona diversos experts catalans en la relació entre aquesta disciplina i el canvi global. Va ser a l'ICRA (Institut Català de Recerca de l'Aigua), i aprofitant l'onzena edició del memorial Enric Casassa, químic amb una gran trajectòria professional que també va presidir durant quatre anys l'Institut d'Estudis Catalans.

En la jornada es va tractar la relació entre química i canvi climàtic des de diversos punts de vista. Per exemple, el catedràtic d'Ecologia de la UdG Sergi Sabater va alertar de com cada vegada s'accentuarà més l'escassetat d'aigua, amb un cabal dels rius que està disminuint i que, per tant, comporta una sobreexplotació de l'aigua. Això afavoreix una major contaminació i una degradació de l'hàbitat que afecta tot l'ecosistema: “Tot es va retroalimentant i pot afectar la salut de les persones”, apostant per valoritzar econòmicament els ecosistemes. Jordi Llorca, de la UPC, va tractar sobre com la química pot ajudar a utilitzar millor els recursos energètics a l'abast: “No podem dependre tant dels combustibles fòssils, i no podem esperar a canviar el model perquè la substitució per energies renovables s'ha de fer de manera planificada i gradual.” Joan Grimalt, químic de l'Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l'Aigua del CSIC, va explicar els mètodes amb què s'estan estudiant els canvis climàtics en el passat, gràcies a la composició química dels sediments. Els estudis demostren que el clima ha canviat sempre, però que en ocasions hi ha hagut canvis més abruptes. Del canvi climàtic actual, va advertir que es poden produir situacions que perjudiquin sobretot les persones, perquè afectaran llocs ara habitats, com la primera línia de mar: “La natura ja es reorganitza, qui té el problema són els humans.” Damià Barceló, Romà Tauler, Victòria Salvadó i Antoni Rosell també van participar en l'acte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.