Medi ambient

medi ambient

Canviaran els 198 dipòsits que s'usen en els incendis

La Diputació vol substituir tots els punts d'aigua de xapa per formigó i aquest any invertirà 50.000 euros en l'operació

La tasca es farà amb la participació tècnica dels Bombers

Els 198 dipòsits d'aigua fets de xapa que estan distribuïts arreu del territori gironí per ser utilitzats pels Bombers en cas d'incendi forestal començaran, aquest any, a ser substituïts per uns altres de formigó, d'acord amb el conveni de col·laboració que ahir es va signar entre la Diputació de Girona i el Departament d'Interior de la Generalitat.

La Diputació invertirà aquest any 50.000 euros a substituir entre tres o quatre d'aquests dipòsits de xapa, els que estan en més mal estat, i també a fer la posada al punt amb vista a la temporada d'estiu dels 254 punts d'aigua que hi ha, en total, a la demarcació. El cap de Bombers de Girona, Enric Cano, va explicar que, tot i que la instal·lació d'un dipòsit de xapa va ser en el seu moment força econòmic pel material que es tracta, retirar-lo és més complicat i també costós. I a aquesta despesa s'hi ha de sumar la inversió que representa col·locar-ne en el seu lloc un de nou. No es va concretar quin és el cost de canviar de tipus de dipòsit.

Tots els dipòsits de xapa es canviaran de manera progressiva segons els recursos de què disposi anualment la Diputació de Girona. En la majoria dels casos, els dipòsits s'han de canviar perquè la xapa s'ha rovellat amb el pas del temps i perden aigua; en altres casos, perquè les noves normes de seguretat els converteixen en no operatius per a càrrega aèria, i també perquè les noves tecnologies d'anàlisi del territori permeten optimitzar la xarxa de punts d'aigua, segons va exposar el cap de Medi Ambient de la Diputació, Marc Marí. En aquesta operació, els Bombers han estat els encarregats de valorar in situ l'estat en què es troba cadascuna de les infraestructures, així com si la seva situació és o no la més idònia per temes de seguretat. En aquest sentit, Cano va indicar que es pot donar la circumstància que, a més de canviar de material, s'hagués de canviar d'ubicació. Properament s'informarà els ajuntaments afectats dels canvis. El secretari general del Departament d'Interior de la Generalitat, Xavier Gibert, va destacar la importància d'aquesta operació per la situació d'especial vulnerabilitat davant dels incendis que té el territori gironí a l'estiu a causa dels desajustaments climatològics provocats fonamentalment per la tramuntana. “Els incendis s'encenen a l'estiu però s'apaguen a l'hivern”, va dir Gibert, en al·lusió a la necessitat de posar-hi tots els mitjans que siguin necessaris per prevenir els incendis forestals. El secretari general d'Interior va agrair la col·laboració de la Diputació en aquesta tasca i va posar-la com a exemple de l'“obligada” cooperació entre institucions en moments de crisi. Els representants de la Diputació i de la Generalitat van insistir que si bé ahir es formalitzava la col·laboració mitjançant un conveni vigent per quatre anys, aquesta és efectiva des de l'any 1989.

LA XIFRA

120
d'aigua de capacitat tenen 222 dels 254 dipòsits que hi ha repartits pel territori gironí.

LA DATA

31.05.12
Els dipòsits
han d'estar ja operatius per fer front als possibles incendis forestals que puguin sorgir.

LA FRASE

Els incendis s'encenen a l'estiu i s'apaguen a l'hivern. Ara és el moment de posar-hi mitjans
Xavier Gibert
secretari general del departament d'interior

254 punts d'aigua per cobrir tota la demarcació

Actualment a les comarques gironines hi ha un total de 254 dipòsits d'aigua, la majoria dels quals tenen una capacitat de 120 m³. Les comarques amb més concentració de punts d'aigua són la Selva, l'Alt Empordà i el Baix Empordà, ja que són les zones amb més risc d'incendis. El material de 198 dels 254 dipòsits és xapa galvanitzada i l'objectiu és que, en un termini que ahir no es va concretar, tots siguin substituïts per dipòsits de formigó. Mentrestant, i amb vista al pròxim 31 de maig, data en què aquesta infraestructura ha d'estar a punt per fer front la temporada d'estiu i els possibles focs forestals, s'ompliran els dipòsits prioritaris que estan buits o mig plens i s'arranjaran les pistes estratègiques en funció de les prioritats dels Bombers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.