Medi ambient

Risc d'una onada de fred històrica el cap de setmana

Les comarques gironines estaran sota zero gairebé tot el dia a partir de divendres i fins diumenge

Alguns models meteorològics indiquen a hores d'ara una fred sense precedents en els últims 50 anys

A hores d'ara només es pot afirmar amb tota seguretat que a partir de dimecres arribarà una onada de fred. Amb gairebé tota probabilitat, s'anirà intensificant cada dia fins a arribar al punt àlgid el cap de setmana, i a partir de dilluns començaria a recular. Això és el que indiquen els diversos models meteorològics. El que falta per definir és la intensitat d'aquesta onada, i fins a quines xifres podran arribar les temperatures sota zero. Segons Santi Segalà, cap de l'àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, “el punt en què divergeixen els models és si la baixada de temperatures sobretot durant el cap de setmana serà forta, molt forta o històrica. El que és segur és que seran les temperatures més baixes de l'hivern”. En alguns casos s'indica que el descens podria ser comparable al d'altres episodis que han quedat en la memòria col·lectiva, com ara el del febrer del 1956, amb models de previsió que són gairebé calcats en isòbares a les d'aquell cas. Per exemple, l'índex de previsions extremes del model europeu indicava ahir una anomalia màxima en temperatures en bona part de l'Estat espanyol i França aquest dissabte.

Els motius d'aquesta entrada d'aire fred siberià s'han de buscar, com sempre, en la coincidència de factors. Tal com explica Segalà, en aquesta època el més habitual és que hi hagi un anticicló sobre el nord d'Europa i un altre a les Açores, de manera que entremig s'introdueixen les pertorbacions provinents de la zona polar. Això és el que passarà aquests dies, amb l'afegit que el centre de les altes pressions se situarà en un punt poc habitual entre Escandinàvia i Sibèria que reforçarà l'entrada d'aire fred cap al centre d'Europa. En un principi, les previsions indiquen que serà sobretot una fred seca, sense precipitacions, que amb seguretat serien de neu, i sense vent. Només avui a la tarda podria caure alguna petita nevada fins als 400 o 500 metres a les comarques gironines. El dijous també es preveuen algunes nevades, més fortes, però a hores d'ara les previsions indiquen que serien cap al centre i el sud de Catalunya. Pel que fa a les temperatures, s'indiquen mínimes que podrien superar els 10 graus sota zero a tota la demarcació el cap de setmana. Fins i tot, algun model arriba als 15 sota zero en llocs com ara Barcelona. Altres models, en canvi, aposten que l'onada afectarà més tangencialment. Segalà, però, s'ha volgut mostrar prudent: “Els models encara no són estables, i no tots es posen d'acord en la intensitat. A partir de dimecres ja podrem afinar més.”

Carreteres preparades

Una fred d'aquesta envergadura podria portar problemes de tota mena. Pel que fa a les vies de comunicació, les administracions ja tenen preparats els protocols per a les carreteres. Si al final no hi ha cap nevada important, això facilitarà les actuacions. El director general de Carreteres de la Generalitat, Jordi Follia, explicava ahir que “sense neu no hi ha una gravetat especial, perquè la gebrada es pot combatre millor i amb actuacions preventives més adequades”. A mesura que es coneguin més a fons les previsions s'incrementarà el nombre de carreteres on es tirarà sal per evitar les glaçades. Als parcs d'actuació de Girona, Vidreres i la Vall de Bianya hi ha llevaneus preparades, i també hi ha catorze sitges de sal repartides per la demarcació. A més, la concessionària Cedinsa en té tretze més a les carreteres que gestiona: C-35, C-17 i l'eix.

La Diputació de Girona també va perfeccionar els protocols arran de la nevada del 2010. Per sota dels 800 metres, hi ha acords amb 21 empreses o particulars per tirar sal en cas de necessitat, i 34 en cas de neu, que actuen preventivament i també en cas de fenomen meteorològic.

LA FRASE

Hem d'esperar per saber si la baixada de temperatures serà forta, molt forta o històrica
Santi Segalà
cap de l'àrea de predicció del servei meteorològic

LA DATA

04.02.12
El cap de setmana
vinent es preveu que les temperatures arribin als mínims de l'episodi.

La fred que va matar les oliveres

L'onada de fred siberià que va afectar Catalunya el febrer del 1956 és coneguda encara com “la fred que va matar les oliveres”. Va començar el 2 de febrer i es va instal·lar al país fins al dia 22 del mateix mes, i a Girona es va arribar a 10,5 graus sota zero. Altres grans fredorades, si bé no tan fortes, van ser el gener del 1985 i el 1962. Les més recents van ser el 2001 i el 2005.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.