Medi ambient

Fre als projectes gironins d'energies renovables

La decisió de l'Estat de suprimir les ajudes a les fonts energètiques alternatives fa encrespar el sector

Moltes de les iniciatives que hi havia sobre la taula es frenaran a l'espera que es defineixi millor el nou marc regulador

El reial decret que va aprovar el govern de l'Estat espanyol la setmana passada ha posat en alerta tot el sector vinculat a les energies renovables, de cogeneració i de residus. El text suspèn temporalment les primes que rebien les diferents fonts energètiques alternatives, com ara la solar, l'eòlica i la biomassa, sense especificar, però, amb quin calendari es treballa. Això ha provocat preocupació en el sector, que veu com es tallen les ajudes que havien anat rebent per impulsar els projectes, i que són la base del seu finançament. El motiu és que l'Estat subvencionava cada quilowatt que venien a la xarxa elèctrica, amb un preu que variava en funció de cada font.

Per això, molts dels projectes que estaven pendents d'executar estan ara mateix en suspens. Això afecta sobretot l'energia fotovoltaica, que és una de les que tenen més recorregut, ja que les plaques es poden posar en teulades. Jordi Feliu, de l'empresa Empordà Solar, reconeix: “Teníem diversos projectes de teulada que ara ja no surten a compte; les que estaven en funcionament o bé amb la tarifa assignada continuaran cobrant, però les que estaven en llista ja no entraran.” Per això, una de les prioritats del sector és intentar que aquelles instal·lacions que quedaven pendents només de l'aprovació final del ministeri puguin entrar en el règim de primes. Isidre Puiggròs, secretari de la patronal Aperca –Associació de Professionals de les Energies Renovables de Catalunya– explicava ahir que si bé encara no es pot parlar de xifres, l'impacte en el sector serà important: “Moltes empreses hauran de tancar perquè la situació serà insostenible, i les conseqüències de tot plegat seran pitjors perquè es frenaran projectes, no es crearà riquesa i es perdran llocs de treball en un sector en què l'Estat espanyol era capdavanter.”

Puiggròs ha lamentat sobretot els casos dels projectes que estaven en fase de preassignació, i que per tant estaven del tot redactats i fins i tot amb inversions en contractes, permisos o materials ja fetes. Per això una de les principals reclamacions del sector serà precisament que aquests s'incorporin a la normativa anterior. A més, ha criticat que es responsabilitzi les energies alternatives del dèficit tarifari, i ha atribuït la decisió als interessos de les grans companyies elèctriques.

Per la seva banda, la Generalitat ha demanat al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme que delimiti la suspensió temporal per donar seguretat jurídica a les empreses i permetre'ls planificar l'activitat. Així creu que no es posarà en risc tot el sector.

LA FRASE

El decret impacta a curt i mitjà termini; molts projectes començats ara són paper mullat
Isidre Puiggròs
secretari d'aperca

LA DATA

09.02.12
Va ser el dia
que el Congrés, amb els vots a favor només del PP, va aprovar el reial decret de les renovables.

Els projectes eòlics, a l'espera

L'energia eòlica és actualment la renovable capaç de generar més electricitat, i la que té més pes en els plans energètics. A més, és una de les energies més rendibles i en alguns casos els parcs són viables fins i tot sense prima. Tot i això, el sector ha reaccionat criticant la decisió de l'Estat, i ha afirmat que la supressió de les primes posa en perill el desenvolupament dels futurs parcs eòlics. L'associació EolicCat, que agrupa les empreses del sector, va encarregar un estudi en què se n'analitza l'impacte, i es valora en 395 milions d'euros fins a l'any 2015. A més, s'assegura que no es crearan els 1.200 llocs de treball que generarien els nous parcs. Per exemple, s'haurà de veure si tiren endavant els molins que ja tenien l'autorització administrativa a l'Alt Empordà. En el cas del parc de Gas Natural, que és el que s'ha de construir seguint les zones de desenvolupament prioritari marcades per la Generalitat, l'empresa ha assegurat que estan pendents de la resolució judicial definitiva, després que es paralitzés el concurs. En funció del marc legal que hi hagi un cop això es resolgui, decidiran si replantegen el projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.