Medi ambient

BAIX EBRE / MONTSIÀ

Creix la pesca il·legal d'angula al delta de l'Ebre

Els pescadors denuncien l'augment de bussons il·legals

El fred i el baix cabal de l'Ebre redueixen les captures

Cada vegada és més freqüent topar-se al delta de l'Ebre amb pescadors furtius d'angula. Així ho denuncia la Confraria de Pescadors de Deltebre i ho certifiquen les inspeccions realitzades per la direcció general de Pesca, que en només dues actuacions han requisat una quarantena de bussons, una espècie d'embut enquadrat en una estructura rígida que s'utilitza per capturar les angules. “Hi ha gent que no està disposada a pagar els permisos per poder pescar angules, la realitat és que sempre hi ha hagut pescadors furtius, però la crisi i la davallada de captures els ha fet augmentar”, ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón.

De fet, les queixes de la Confraria han provocat una intensificació de la vigilància a la desembocadura de l'Ebre per part dels agents de la Guàrdia Civil, que fa només una setmana van decomissar 24 bussons il·legals i 10 quilos d'angula.

“Els permisos no són cars –costen uns 100 euros per temporada–, si tenim en compte el preu a què es cotitza el quilo d'angula”, ha dit Chacón. Enguany, a la llotja de Deltebre el quilo d'angula es paga a uns 400 euros. Les captures, però, són molt escasses quan falta poc més d'un mes perquè finalitze la temporada de pesca de l'angula (que va començar al novembre). Segons les dades de la Confraria de Pescadors de Deltebre, se n'han pescat uns 60 quilos, una desena part dels que es van aconseguir fa un any. “Fa molt de fred i a més baixa molt poca aigua pel riu”, ha lamentat el secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre.

A les baixes temperatures i l'escassetat d'aigua s'hi afegeix el fet de no poder pescar a la badia del Fangar, ja que l'assecament dels arrossars del marge esquerre del Delta fa que no circule aigua pels desguassos. Els pescadors d'angula sostenen que en aquests desguassos s'arribaven a capturar el 40% del total d'angules, sobretot els mesos de novembre i desembre. “La prohibició d'inundar els arrossars per combatre el cargol poma ens perjudica”, conclou Chacón.

LA XIFRA

60
quilos
d'angula han capturat aquesta temporada els pescadors de la Confraria de Deltebre a la desembocadura.

Cabal mínim al tram final del riu

Els pescadors necessiten que circule aigua pel riu Ebre per poder capturar les angules i enguany el cabal no els afavoreix. Segons la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), aquesta última setmana el cabal mitjà de l'Ebre al seu pas per Tortosa ha estat de 109 m³ per segon, enfront dels 287 m³ per segon que portava l'Ebre fa un any al seu tram final. Pel que fa a l'aigua que acumulen els embassaments de la conca de l'Ebre, es limita a 4.262 hectòmetres cúbics, un 56,8% de la seua capacitat. Fa un any els embassaments de l'Ebre superaven el 70% de la capacitat total, mentre que la mitjana dels darrers cinc anys d'aigua acumulada als pantans és de 4.917 hectòmetres cúbics. L'any més fluix va ser el 2008, amb 3.437 hectòmetres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.