Medi ambient

MEDI AMBIENT

Les ADF volen recursos per vigilar el bosc a les Gavarres

Les agrupacions de defensa forestal demanen a la Generalitat plans d'ocupació per mantenir les unitats de primera intervenció

Els propietaris subratllen que els ajuts a l'explotació també són imprescindibles

La Federació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) Gavarres Marítima han reivindicat la continuïtat dels equips de vigilància forestal i primera intervenció amb vista a la pròxima campanya de prevenció d'incendis. El president de l'ens, Melcior Soler, alerta que “les previsions indiquen que l'estiu serà de màxima sequera” i, en espera de les pluges de la primavera, la situació de dèficit hídric dels boscos ja ha quedat palesa després dels incendis d'aquest mes, el més greu dels quals va arrasar prop de 400 hectàrees al massís de l'Ardenya i Cadiretes.

Soler ha traslladat aquesta inquietud als responsables de boscos de la Generalitat i la Diputació, i espera que “els plans d'ocupació que es van engegar l'any passat s'activin en les pròximes setmanes” per bastir un dispositiu similar al de la darrera campanya. La federació d'ADF té cura, a més del massís de les Gavarres, del Montgrí, les muntanyes de Begur i l'Ardenya.

Prevenir sobre el terreny

El model de patrullatge requereix, com a mínim, 7 o 8 vehicles amb dues persones i una petita cisterna per poder atacar els focus on s'inicia un incendi. “L'estiu passat es van extingir 19 focs d'aquesta manera, que podrien haver acabat sent molt més greus”, recorda Soler, ja que durant els primers minuts l'extinció sol ser simple. “Si el foc es complica, l'equip facilita l'arribada dels bombers i es posa sota les seves ordres”, conclou.

Pel que fa a l'inici de la campanya de prevenció, de moment, es manté la data del 15 de juny, tot i que podria avançar-se en alguna zona si no plou suficient d'ara fins al maig.

LA XIFRA

19
focs
van extingir les unitats de primera intervenció el 2011. Si s'haguessin estès haurien donat més maldecaps.

LA DATA

15.06.12
S'iniciarà
l'operatiu de prevenció d'incendis (sempre que no calgui avançar-lo), que durarà fins al 15 de setembre.

Els propietaris, a l'expectativa

El Consorci Forestal de Catalunya, que aplega propietaris de boscos privats, encara no sap la quantia de la partida de subvencions per a explotacions que destinarà enguany la Generalitat. L'enginyer Josep Maria Tusell, tècnic de l'ens, troba necessari incrementar els 3,3 milions concedits l'any passat, però també admet que “veient la situació econòmica, la reivindicació és que, com a mínim, es mantingui” la dotació.

Tusell subratlla “la importància d'invertir en la gestió dels boscos tant per prevenir els incendis com per facilitar-ne l'extinció”. En el cas de l'incendi de Santa Cristina, Llagostera i Tossa, per exemple, recordava ahir que els equips de Bombers i ADF van poder-lo controlar en les zones que s'havien desbrossat de vegetació acumulada.

Els ajuts per a propietaris cobreixen el 50% de la inversió, però persisteix l'obstacle que els privats han d'avançar tota la despesa i, posteriorment, confiar que els reemborsaran l'altra part, “tres o quatre mesos després d'haver justificat la feina feta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.