Medi ambient

medi ambient

El Ripollès és la comarca amb més acords de custòdia de territori

Ahir es va presentar el nou període del pla de conservació del patrimoni natural

Es basa en acords entre propietaris de finques i entitats de custòdia

La comarca del Ripollès, amb 40 acords signats, lidera el pla de treball per a la promoció de custòdia del territori per al període 2011- 2014, mentre que la de l'Alt Empordà, amb 37.626 hectàrees, n'ocupa el tercer lloc. Aquest pla és una iniciativa d'ajuts de conservació del patrimoni natural i la biodiversitat basada en acords entre propietaris de finques i entitats de custòdia, que es desenvolupa atenent el seu valor natural i paisatgístic. Les actuacions majoritàries del pla són les de conservació, ús sostenible dels recursos naturals i habilitació de finques per a l'ús públic. Aquesta nova fase del pla va ser presentada ahir, a Riudarenes, per la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, i el director de la Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), Jordi Pietx.

Els acords

Segons el darrer inventari fet per la XCT, el 2009 el nombre d'hectàrees en custòdia a Catalunya era de 185.960, escampades per 38 comarques (el 93% de comarques catalanes). Pel que fa al nombre d'acords de custòdia signats, n'hi havia 441, tant en finques privades com públiques. I les entitats dedicades a la custòdia del territori eren 68. El programa d'ajuts a la custòdia 2009-2011 va permetre, d'altra banda, incrementar un 10% els acords de custòdia.

El pla de treball per als propers tres anys preveu: elaboració d'un programa de desenvolupament fiscal de la custòdia del territori, col·laboració en la identificació de possibles acords de custòdia en finques propietat del Departament de Territori i Sostenibilitat, definició de la línia d'ajuts del Departament de Territori i Sostenibilitat per a programes de custòdia i impuls d'accions marc de promoció de la custòdia del territori a Catalunya, entre altres. La XCT, segons una nota feta pública ahir pel Departament de Territori i Sostenibilitat, està fent un nou inventari de dades que estarà disponible a partir del juny.

LA XIFRA

185.960
hectàrees
hi ha ara mateix en custòdia a Catalunya, escampades per 38 comarques ca catalanes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.