Medi ambient

MEDI AMBIENT

Les larves del Port Marina de Palamós són plàncton innocu

Els experts descarten que siguin meduses i expliquen que és llapó, una barreja gelatinosa d'organismes no urticants

L'anàlisi que biòlegs de les associacions Bufalvent i Nereo van fer ahir de les substàncies orgàniques aparegudes aquesta setmana al Port Marina de Palamós ha revelat que no es tracta de larves de medusa com aventuraven els testimonis recollits ahir per aquest diari, sinó d'una barreja d'organismes del plàncton gelatinós que comunament es coneixen com a llapó o glaç de mar, integrada majoritàriament per ctenòfors i salpes.

Són organismes innocus i no presenten cap risc urticant. Els bancs de llapó són freqüents durant la primavera i la seva elevada concentració s'atribueix, des de l'ens, “als corrents de sud i llevant d'aquests dies, que l'han acumulat a l'interior de la dàrsena”. La gerent, Mercè Palat, defensava la qualitat de l'aigua i explicava que “biòlegs  professionals fan els treballs de seguiment i anàlisi de les aigües abrigades del port des de l'any 2006”.

Fet insòlit i d'interès

Per l'associació Bufalvent, el fenomen és una bona notícia i “digna d'admirar”. El biòleg Xavier Munill destacava ahir que és un “fet insòlit i puntual que permet apropar aquest tipus d'organismes al visitants que aquest dies passin per Palamós”. A més, en va recollir mostres per a la UAB.

Habitualment els bancs de llapó suren mar endins, allunyats de la costa i amb els organismes dispersats per l'onatge. Com que els ctenòfors i les salpes són gairebé transparents i fan escassos mil·límetres, observar-los a ull nu és complicat, i encara més des de la superfície.

LA FRASE

Aquests organismes en cap cas son urticants i no suposen perill per a banyistes ni usuaris del mar
Xavier Munill
BIÒLEG DE LA UAB i CAP DE conservació marina de bufalvent

L'únic maldecap, per als pescadors

El llapó és el segon esglaó de la cadena tròfica dels ecosistemes marins i serveix d'aliment a algunes espècies, com ara el peix lluna, les tortugues o les balenes. El tècnic de Medi Ambient Josep Vilanova, de l'Ajuntament de Palamós, explicava ahir que “pràcticament només és un problema per als pescadors, ja que quan les xarxes travessen el llapó s'hi queda enganxat i dificulta l'activitat”.

Pel que fa a meduses, de moment la situació és tranquil·la. Dissabte passat en van detectar a les platges algun exemplar de l'espècie Velella velella, petites i d'un color blau llampant però també inofensives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.