Medi ambient

medi ambient

Les males actituds amb el mosquit tigre, sancionables

L'Agència de Salut Pública vol centrar els esforços en el control de la densitat de la plaga

La comissió per prevenir l'insecte farà una ordenança tipus que passarà als ajuntaments

Els ajuntaments podran multar els veïns que afavoreixin la proliferació del mosquit tigre amb actituds irresponsables. La Comissió Interinstitucional per a la Prevenció i Control del Mosquit Tigre a Catalunya –que s'encarrega de coordinar aquestes tasques– ha elaborat una ordenança tipus que cada municipi podrà adaptar a les seves necessitats, i que inclou un apartat de sancions si es detecten actituds que afavoreixin l'expansió de l'insecte. El document se'l podran descarregar d'internet, i hi podran fer tots els canvis que creguin convenients i després incorporar el text a la normativa municipal.

El text serveix per definir i donar un marc jurídic a les actuacions que poden emprendre els ajuntaments per combatre el mosquit tigre. Per exemple, regular el control d'espais públics com ara cementiris i clavegueram per evitar que el mosquit tigre trobi un lloc idoni amb aigua estancada per reproduir-se. En l'apartat d'obligacions, la proposta d'ordenança recorda que totes les persones que siguin propietàries o titulars d'algun espai que es pugui convertir, per deixadesa, en un focus de cria de mosquit tigre són les responsables d'evitar-ho.

Això implica, per exemple, que si el propietari d'un taller mecànic té pneumàtics a l'exterior, no els té coberts i es creen acumulacions d'aigua –l'hàbitat ideal per al mosquit tigre–, estarà infringint l'ordenança municipal i el podran multar. El mateix passaria amb l'amo d'un hort amb una bassa que no es cuidi d'evitar que sigui un focus de reproducció del mosquit tigre o amb el propietari d'un jardí que tingui plats sota les plantes i no s'encarregui de buidar-ne l'aigua que dóna lloc a l'eclosió dels ous de l'insecte. L'import de les multes segons siguin lleus, greus o molts greus ja dependrà de cada municipi.

Controlar la població

El director territorial de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, ha afirmat que ja és molt complicat evitar l'expansió del mosquit tigre i que, per tant, els esforços s'han de centrar ara a controlar la densitat de la població de l'insecte. Segons Picart, cal assumir el mosquit tigre com un dels insectes molestos més i tenir clar que serà pràcticament impossible eradicar-lo. “No hi ha cap alarma sobre el mosquit tigre”, ha afirmat Picart, que ha assegurat que a Catalunya no s'ha fet cap cas –sí que se n'ha fet, en canvi, en altres països com ara Itàlia i França– al fet que el mosquit tigre s'hagi convertit en un transmissor de malalties entre persones. La prevenció, detalla Picart, és la base per tenir sota control la població de mosquit tigre i evitar que es converteixi en una plaga, un punt en què aquest insecte sí que podria suposar un risc per a la salut pública.

LA FRASE

El mosquit tigre és un insecte sobretot urbà i és a les ciutats on hem d'impedir que es reprodueixi
Lluís Picart
director de l'agència de salut pública a girona

LA XIFRA

28.05.12
Es va crear
una comissió tècnica de les institucions gironines per lluitar contra el mosquit tigre i la mosca negra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.