Medi ambient

Banyuls de la Marenda aprova privatitzar el port

La majoria municipal del batlle Jean Rède ha votat a favor del projecte privat de renovació i ampliació

L'oposició havia presentat un projecte menys car per que el municipi en guardi la gestió

Després de dues hores de debats davant un centenar de banyulencs que assistien al ple municipal, amb un batlle inflexible que no va dubtar a cridar la gendarmeria per “mantenir l'ordre”, disset regidors municipals van votar a favor del projecte del batlle Jean Rède de privatitzar el port. Una desena de regidors van votar contra aquesta “delegació de servei públic”.

Pel batlle “aquesta és la única solució possible, cal renovar el port i l'Ajuntament no té diners”. El projecte aprovat representa una inversió privada d'uns trenta milions d'euros i contempla una ampliació de les instal·lacions portuàries “que desfiguraria greument la badia” segons el Col·lectiu per a la Salvaguarda de la Badia de Banyuls. Aquest col·lectiu assegura que són conscients que “els treballs de renovació i modernització del port són indispensables”, però demanaven una concertació i un referèndum sobre la proposta del batlle que consideren desmesurada i que pot tenir “greus conseqüències mediambientals, urbanístiques i econòmiques”. Una petició d'aquest col·lectiu ha reunit unes mil tres-centes signatures d'habitants de Banyuls. L'antic batlle, Roger Rull afirma estar convençut que darrere aquest projecte “faraònic” hi ha una voluntat “d'urbanitzar al voltant de les noves instal·lacions”. El mateix pensa el regidor d'oposició Patrick Medina que explica que “ningú no regala trenta milions si no és per treure'n benefici” referint-se als capitals privats als que vol recórrer Jean Rède.

Projecte alternatiu

Roger Rull ha presentat un projecte alternatiu al de Jean Rède per un cost d'uns nou milions d'euros. Aquest projecte no privatitzaria el port ja que, segons Rull “la meitat podria ser finançat amb subvencions públiques i la resta per l'Ajuntament”. Aquest argument ha estat descartat per Rède dient que “ningú donarà subvencions i per pagar l'altra meitat no tenim diners”.

El projecte de Rull i de l'oposició no contempla l'ampliació del port, limitant-se a protegir-lo amb un “arc de digues”, reforçar les instal·lacions del moll dels pescaires i rehabilitar el moll on hi ha els tres-cents quaranta anells del port esportiu o de lleure, en una “voluntat de salvaguarda de la badia i l'interès dels banyulencs”.

Després del vot favorable del ple municipal Rède ja pot iniciar el seu projecte, tot i que el Col·lectiu per a la Salvaguarda de la Badia de Banyuls ja ha anunciat la seva voluntat de presentar un recurs administratiu davant la justícia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.