Medi ambient

MEDI AMBIENT

Cassà ultima el canvi del pla general per a la biomassa

L'Ajuntament dóna suport unànime a la planta i ha de rebre del govern l'informe mediambiental del promotor

Els opositors al projecte, encapçalats per un exregidor, hi veuen perjudicis greus

L'Ajuntament de Cassà de la Selva podria aprovar en el ple de juliol o setembre el tram final d'un canvi urbanístic del pla general per permetre la instal·lació d'una planta de biomassa al poble. L'arquitecte de Cassà, Jordi Fabrellas, destaca que la Generalitat ha sol·licitat l'informe mediambiental del projecte a l'empresa promotora, Enerfust XXI. Un cop se superi aquest tràmit, el plenari de Cassà n'aprovarà finalment la modificació urbanística.

L'arquitecte de Cassà de la Selva explica que el govern demanarà que l'empresa promotora de la planta, Enerfust XXI, presenti les dades que li demani el Departament de Medi Ambient i Habitatge. Melcior Soler, un dels promotors de la planta de biomassa, ha preferit no fer cap valoració sobre el procés en aquest article.

“Bona iniciativa”

Perquè el projecte de la planta avanci, Cassà ha hagut de tornar a fer una modificació puntual POUM, que Urbanisme havia tombat l'any passat. En el ple de desembre, el plenari va requalificar els terrenys del polígon del Trust “de sòl rústic a sòl urbanitzable delimitat” perquè l'empresa pogués tenir via lliure. “És una bona iniciativa”, va dir l'alcalde, Enric Bagué, l'1 de desembre. Els quatre grups (CiU, ERC, SI i PSC) –13 vots de 13– hi van donar suport.

En el projecte, exposat en el seu web (www.enerfust.cat), la societat limitada amb seu a Cassà es remet a l'article 47.4 de la llei 2/2002 d'Urbanisme i al fet que la utilització de sòl no urbanitzable està justificada si l'activitat és d'interès públic. “Les instal·lacions i les obres necessàries per a a serveis tècnics com les telecomunicacions, la infraestructura hidràulica general, les xarxes de subministrament d'energia elèctrica, d'abastament i subministrament d'aigua i de sanejament, el tractament de residus, la producció d'energia a partir de fonts renovables i les altres instal·lacions ambientals d'interès públic”.

Però els opositors, aplegats en la plataforma antiincineradora Cassà-Llagostera, hi discrepen obertament. Rebugent sosté que el canvi urbanístic és irregular. “Això és sòl no urbanitzable de protecció especial”, destaca l'exregidor d'Urbanisme de Cassà i que ja va liderar l'oposició al projecte el 2011.

“Un despropòsit”

Rebugent, antic cap d'Urbanisme de Cassà, critica el projecte. “El POUM té potestat per afectar el termini municipal, però no pot afectar més enllà dels termes veïnals. Això se situa al costat del límit de Llagostera, al costat de cases de pagès, de granges, d'instal·lacions [...] És una contradicció que l'entitat superior, el pla territorial de les comarques gironines, digui que s'ha d'incorporar l'espai a l'Espai d'Interès Natural (EIN) i, en canvi, es converteixi en sòl urbà. És un despropòsit mediambiental i urbanística”, diu Rebugent, que resideix entre Cassà i Llagostera.

LES FRASES

La Generalitat ja fa l'avaluació ambiental del projecte. Podria passar per ple al juliol o al setembre
Jordi Fabrellas
aRQUITECTE municipal DE CASSà de la selva

LA XIFRA

10
vaixells
carregats de fusta són els que sortiran el dia 27 del port de Palamós cap a Sardenya, en una planta.
L'activitat d'una planta així és molesta, insalubre i molt perillosa. És una incineradora
Emili Rebugent
exregidor d'urbanisme de cassà i contrari a la planta de biomassa

Un projecte amb què volen dinamitzar els boscos

El projecte de fer una planta de biomassa a Cassà va arrencar fa més de quatre anys. Els promotors, propietaris forestals, volen dinamitzar els boscos i aprofitar la crema de la fusta per generar energia. Des de principi d'any, Enerfust XXI i Forgav (Forestal Gavarres) ja envien tones de biomassa, entre d'altres, de les Gavarres i l'Ardenya-Cadiretes a plantes d'Itàlia perquè sigui cremada. El dia 27 sortiran 10 vaixells de biomassa del port de Palamós cap a l'illa de Sardenya, on seran tractades.

Un dels empresaris d'Enerfust XXI recorda que l'Estat espanyol ha paralitzat les ajudes a projectes de biomassa, però que els governs d'Andalusia, Catalunya i Galícia han demanat que es reactivin les primes a projectes del món forestal i agrícola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.