Medi ambient

MEDI AMBIENT

Defensa augmenta el preu de la base Loran de l'Estartit

El ministeri ha decidit valorar ara en 714.474 euros la base Loran i la punta del Milà

L'alcalde, Jordi Cordón, recorda que l'última proposta verbal del ministeri no era superior als 400.000 euros

El Ministeri de Defensa espanyol va respondre a la petició de cessió “a un preu raonable” dels terrenys militars de la base Loran i la punta del Milà, amb una valoració a l'alça dels terrenys, que ha provocat la indignació de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí-l'Estartit. La nova taxació dels terrenys va arribar just set dies després de la visita del subdelegat del Govern a Girona Carles Jaume, al municipi, en què manifestava el desig que s'arribés a un “acord beneficiós tant per a l'Estat com per a l'Ajuntament i que aquest espai es pugui dedicar al gaudi dels habitants i visitants de Torroella i l'Estartit”.

En la carta del dia 17 de juliol, el Ministeri de Defensa comunicava la “nova estimació de valor”, tant de la punta del Milà com de la base Loran. En el document s'assegura que el “petit estudi de mercat” permet realitzar aquesta estimació de valor “mitjançant l'aplicació del mètode de comparació”. S'assegura que han trobat diverses mostres de finques rústiques sense edificar de característiques semblants –s'hi s'esmenta Torroella, Roses i Regencós– i s'assegura que en tots aquest casos es produeixen mitjanes molt per sobre de les ràtios “fins ara considerades”, que són d'1,21 euros per a la punta del Milà i 1,67 euros per metre quadrat per a Loran, en els dos casos “com a conseqüència de les actuacions de sentències judicials de l'any 2002”.

El resultat final de la nova valoració dels terrenys és de 246.367 euros per als 220.316 metres quadrats de la punta del Milà, la qual cosa correspon a una ràtio d'1,12 euros per metre quadrat, mentre que el preu de taxació de la base Loran és de 468.107 euros per als 351.800 metres quadrats, cosa que suposa un preu d'1,33 metres quadrats. En resum, el preu demanat ara per la compra de les dues finques és de 714.474 euros.

L'alcalde de Torroella- l'Estartit, Jordi Cordón, recorda que l'última proposta escoltada no era superior a 400.000 euros i que l'havia sentida en la visita feta al director d'infraestructures del Ministeri de Defensa, Eduardo Zamarripa, el mes d'abril passat. En els dies vinents, Cordón farà arribar una carta al Ministeri de Defensa en què s'expressa amb gran contundència per referir-se a la nova taxació del ministeri.

“El sentiment d'esperança s'ha anat diluint a mesura que avançava la lectura de l'informe fins a transformar-se en una sensació de total indignació”, dicta la resposta escrita. Cordón s'hi refereix com un informe completament mancat de serietat: “Vostès saben sobradament que només podem assumir la gestió, cessió o ús de les instal·lacions a un preu simbòlic, és a dir, molt per sota del preu de mercat.” En aquest sentit, l'alcalde convergent lamenta que l'Ajuntament sigui tractat com una agència immobiliària.

LA XIFRA

714.474
euros.
Aquest és el valor dels terrenys de la punta del Milà i l'estació Loran establert pel Ministeri de Defensa.

LA DATA

17.07.2012
La carta.
la comunicació del Ministeri de Defensa en què s'establia un nou valor als terrenys era del dilluns dia 17.

La requalificació de l'Escala com a rerefons

L'Escala va desclassificar fa pocs mesos un 76% del sòl urbanitzable del paratge de la Clota, un projecte de reordenació del planejament de la zona militar que hauria de fer baixar el preu dels terrenys. “Tinc la sensació que estan emprenyats pel cas de l'Escala”, intuïa Cordón.

L'alcalde considera que la nova valoració és una presa de pèl

L'alcalde de Torroella-l'Estartit, Jordi Cordón, qualifica d'autèntica presa de pèl la taxació feta pel Ministeri de Defensa i l'acusa de tractar-los com uns promotors. Cordón estava convençut que ja es partia de la base de les últimes converses i es veia capaç d'arribar a una entesa al voltant dels 100.000 o 150.000 euros, que és la xifra que s'entendria com a preu raonable. L'alcalde convergent va fer arribar l'informe valoratiu del Ministeri de Defensa al diputat de CiU Jordi Xuclà que s'havia intercedit davant del govern espanyol per les instal·lacions de la base Loran i també pels terrenys de la punta del Milà.

El pla d'usos preveu un ús mediambiental dels terrenys

El pla d'usos de la base Loran va arribar el març al Ministeri de Defensa amb la voluntat de ser un argument de pes perquè el govern espanyol entengués que l'Estartit ja tenia una sortida bona per al paratge que, hores d'ara, manté en un estat lamentable de conservació. En aquell pla d'usos es preveien dos plantejaments. En l'un es parlava de la creació d'un centre d'investigació científica i d'educació ambiental, i en l'altre es contemplava la transformació en un centre d'interpretació del paisatge. En els dos plantejaments, l'enderrocament de la bateria de la punta del Milà era un fet inqüestionable.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.