Medi ambient

ENRIC CANO

CAP DE LA REGIÓ D'EMERGÈNCIES DE GIRONA

“Va ser un incendi incontrolable”

Afirma que va ser “impossible” atendre tothom alhora

Creu que amb boscos més nets s'hauria reduït l'abast del foc

Gairebé dues setmanes després de l'incendi de l'Alt Empordà, com valora el dispositiu d'emergències d'aquells dies? Tot va funcionar bé?
La gestió del caos, que és com en diem nosaltres, mai surt impecable i sempre hi ha coses a millorar, perquè hi ha molts dispositius, vehicles i persones repartides en una extensió molt gran. Quan acabi l'estiu posarem el tema dels focs en comú per millorar, però crec que el resultat ha sigut molt positiu i tot va funcionar força bé. Dins el caos, el primer va ser protegir les persones, els béns..., i vam intentar donar resposta a totes les peticions que ens arribaven.
Alguns alcaldes van criticar que s'havien sentit desatesos.
És normal, perquè no tenim la capacitat de resposta immediata per a tanta gent alhora. Ni nosaltres ni ningú; m'atreviria a dir que cap servei d'emergències del món pot fer-hi front. Una vegada tens més normalitzada la situació intentes donar resposta a totes les peticions, però en el primer moment és impossible. Amb un foc que corria a 6 quilòmetres per hora i que es menjava 1.000 hectàrees per hora, és impossible. La gent vol un camió a casa seva, i és impossible. En tot cas, ara ens reunirem per veure en què hem fallat i en què podem millorar.
Va ser un foc incontrolable?
Sí. Si hagués arribat el primer camió amb el foc ocupant només 1 metre quadrat l'hauríem pogut controlar, però a partir d'aquí ja era impossible.
Davant un incendi així, cap on es dirigeix l'estratègia?
En un primer moment el vam intentar controlar, situant tots els efectius a l'inici del foc per flanquejar-lo, però és que no l'atrapàvem. I quan ja era irreversible, vam canviar l'estratègia per anar a protegir habitatges, béns, persones, vehicles... Una vegada el foc ja ha dibuixat el perímetre ell sol, l'estratègia ja és flanquejar-lo i evitar que es faci més gran.
Ha ressorgit el tema de la gestió forestal. La situació dels boscos va ser una de les causants de la dimensió del foc?
Sí, perquè si els voltants dels nuclis haguessin sigut prou nets, els habitatges haurien tingut les seves franges de protecció, i el bosc hauria tingut uns llocs estratègics on el foc s'hauria pogut intentar aturar –que és el que aconsellen els experts–; doncs tot això hauria sigut una bona arma i segurament no estaríem parlant de tot el que va cremar. De fet, tenim imatges de cases que no van quedar afectades perquè tenien tot el voltant suficientment net. A nivell de país hem de fer un plantejament, són moments difícils econòmicament, però hem de buscar l'equilibri per aprofitar el que s'extreu del bosc i poder fer una gestió del territori perquè com a mínim no es cremin tantes hectàrees.
Cal avançar més en la prevenció durant l'hivern, amb conceptes com ara cremes controlades o els incendis de disseny?
Aquesta ha de ser la línia. A Austràlia feien cremes controlades, i des d'una branca ecologista van posar el crit al cel i es van deixar de fer. L'estiu següent hi va haver grans incendis que van cremar milers d'hectàrees. De fet, Austràlia és un dels llocs on ens emmirallem, perquè quan en el seu estiu tenen problemes, habitualment després el nostre estiu sol ser complicat. Per avançar en la prevenció, cal també convèncer no només el polític sinó també la gent del territori, perquè molt sovint la propietat forestal està molt fragmentada. Però el que és clar és que allà on hi ha una bona gestió es nota.
Comparteix les veus que diuen que sense les retallades s'hauria sigut més efectiu?
Pel que fa a efectius, avui tenim més gent de guàrdia que l'estiu passat, però això no vol dir que hi hagi més persones, sinó que la gent fa més hores. Ara bé, és cert que la gent es jubila i amb les retallades ens ha afectat les promocions, que són necessàries i que si no entren ho acabarem patint.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.