Medi ambient

Alt risc d'incendis

El govern posa en alerta 129 municipis amb alt risc d'incendis per una onada de calor que trobarà els boscos més eixuts de les últimes dècades

Tanca l'accés a vuit muntanyes i aconsella protegir-se de la intensa calor

L'onada de calor que comença avui i que arribarà a temperatures de 39ºC entre demà i dissabte a les Terres de Ponent i de l'Ebre, superant localment els 40 graus, no és excepcional ni una emergència per a la salut pública. Cada estiu n'hi ha una o altra. El problema és que aquest cop arriba amb “boscos secs i eixuts com poques vegades en els darrers 30 o 40 anys”, en paraules del conseller d'Interior, Felip Puig, després d'un hivern excepcionalment sec.

El govern ha decidit extremar l'alerta ciutadana i ha activat el pla Alfa de vigilància i prevenció d'incendis forestals en el nivell 3 –màxim– en 129 municipis i 19 comarques, a més de prohibir l'accés motoritzat o a peu per als no veïns als massissos de l'Albera i Cadiretes; a les Gavarres; a les muntanyes de Prades; i a les serres del Montsant, Tivissa i Vandellòs, i Cardó i Boix, a més dels ports de Tortosa i Beseit. Són accions preventives que no es van generalitzar tant durant les activacions del pla Alfa dels anys 2007, 2009 i 2011 ni en l'onada de calor del 2010, quan s'havia prohibit l'accés a cinc o sis massissos i s'havia aixecat el nivell màxim del pla Alfa només en una quarantena de municipis.

El govern ha decidit extremar les mesures restrictives contemplades en el pla i, a més de suspendre els permisos ja concedits als pagesos per cremar rostolls als sembrats segats, també hi ha prohibit la recollida i empacament de la palla. Tampoc es pot fer llenya al camp ni tasques de manteniment de línies elèctriques, fèrries i carreteres, com tampoc obres públiques a menys de 500 metres d'una massa forestal. Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el pla Infocat per risc d'incendis en 27 comarques i els bombers enlairaran alguns mitjans aeris per vigilar des de l'aire el territori per mantenir al llarg d'aquestes jornades diverses columnes mòbils distribuïdes pel territori. El conseller Felip Puig també ha demanat ajuda als pagesos perquè intentin reduir, en la mesura de les seves possibilitats, els rostolls llaurant-los i tenir els marges nets perquè els seus camps puguin fer de tallafocs amb garanties, si convingués. El Departament d'Agricultura ha impulsat com a prova pilot la creació de 6.500 hectàrees de tallafocs al voltant de zones forestals d'Osona, el Solsonès i el Berguedà pel compromís de llaurar-les de les ADF comarcals.

La sequera creixent d'aquest any explica l'augment del risc d'incendis, que es va generalitzant. En sis mesos, les precipitacions només han estat abundants als Pirineus, a la part més occidental. A bona part del país, les pluges han estat inferiors a la mitjana climàtica i es constata que el dèficit hídric està creixent.

27
comarques
estan en prealerta del pla Infocat per risc elevat d'incendi. Avui es passarà a fase d'alerta.
19
comarques
estan sota el nivell 3 d'alerta del pla Alfa de vigilància i de prevenció d'incendis.

Vigilància de nadons, vells, malalts i discapacitats

L'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC) ha activat la fase 2 d'alerta del pla d'actuació per prevenir els efectes de l'onada de calor sobre la salut. Un cop s'activa la fase 2 d'alerta per onada de calor, Cat Salut i Sanitat Respon (061) vigilen la població vulnerable i donen els consells necessaris (vegeu el gràfic adjunt) per afrontar les elevades temperatures. La calor excessiva i sostinguda podria suposar un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d'ingressos no programats als hospitals. Cal considerar grups vulnerables la gent de més de 75 anys, els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la mobilitat i la cura de si mateixos, els malats crònics, les persones que viuen soles, les que viuen en condicions precàries i les que prenen alguna medicació que actuï sobre el sistema nerviós central.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.