Medi ambient

Joves d'Agullana ajuden els avis a recuperar horts cremats

Els joves participen en la neteja de parcel·les afectades pel foc on la gent gran del poble tenia horts familiars

En contrapartida els hortolans ensenyaran als joves les feines de plantar i desenvolupar un hort

El projecte contribueix a la recuperació d'una memòria històrica

Els joves d'Agullana han començat a actuar als horts del municipi afectats pel foc: ajuden la gent gran del poble a recuperar els horts d'economia familiar que van quedar cremats i, a canvi, els hortolans els ensenyaran a portar un hort. Fins avui una quinzena de joves han començat a participar activament en les feines de neteja i cinc hortolans s'han adherit a la iniciativa, però els impulsors del projecte confien que s'hi vagi apuntant més gent quan es vagin veient resultats concrets.

La iniciativa ha estat elaborada conjuntament per l'agrupació Joves Agullanencs Unit (JAU) i la ONG Botica Natural. Segons Eudald Bota, president de JAU, les primeres operacions de neteja van començar immediatament després de l'incendi i es va anar afinant el projecte sobre la marxa. “Hi havia una ànsia per ajudar i ganes de sortir a fer el que es podia; vam començar netejant marges i vam veure que podíem donar un cop de mà a la gent gran. Gent que portava un hort on se li ha cremat tot, la barraca, les eines, i que potser no s'hauria vist amb cor de recuperar-ho”, explica Eudald Bota.

Assegurances

Les primeres feines consisteixen a desbrossar i netejar canyers cremats, de tal manera que puguin créixer les canyes que rebrotaran.

L'ONG Botica Natural ha assumit el cost d'assegurar els joves que participen en les operacions de neteja, de tal manera que quedin coberts si es produís algun accident amb l'ús de podalls, desbrossades i eines diverses. L'ONG valora particularment la component intergeneracional de la iniciativa. “El projecte contribueix a la recuperació i transmissió de la memòria històrica d'un saber fer entorn del conreu d'hortalisses”, diu Marina Gutes, tresorera de l'entitat. “Per una banda tenim uns pagesos, sovint jubilats, amb el trauma del seu hort cremat, i per l'altra tenim uns joves amb ganes de treballar i recuperar aquesta memòria”, afegeix Gutes.

Paral·lelament a les accions als horts, des de JAU també s'organitzen concerts, tómboles i actes diversos –alguns dels quals es faran aquest cap de setmana amb motiu de la festa major del veïnat de l'Estrada– per recollir fons que es dedicaran a comprar material per al projecte. Eudald Bota no descarta que la iniciativa es pugui ampliar als municipis veïns si té èxit.

10.776,99 euros en donatius al Consell Comarcal

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha recollit fins avui 10.776.99 euros en donacions que alimenten un compte corrent comú, per tal de dedicar aquest fons al territori afectat, a través d'accions. D'aquest total, 9.018,21 euros provenen d'esdeveniments solidaris com ara concerts. 1.335,00 vénen de donacions de particulars i 423,78 euros, de donacions d'empreses.

Jornada de voluntariat a Darnius

El dia 1 de setembre, Amics del Paratge Natural de l'Albera, Parc Natural de Serra Verdera, Serra de Rodes i Cap de Creus (Pitruc) organitza una jornada de voluntariat per netejar espais de Darnius.

Festa solidària el 25 d'agost a la Ciutadella de Roses

El 25 d'agost, la Ciutadella de Roses serà el marc d'una festa solidària per recaptar fons per ajudar els damnificats i regenerar els espais devastats pels focs del juliol. Els actes començaran amb una remullada musical a les 18.00 h; a les 22.00 h s'iniciarà un concert de rock (Planeta 13, Roadhouse Street, Eslabón Perdido), i una sessió de discjòqueis tancarà la festa a partir de les 00.30 h.

El bosc cremat

entre Darnius i Boadella
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.