Medi ambient

Els boscos queden sense bolets per la sequera i la calor

Les primeres estimacions assenyalen la pitjor collita dels últims anys

Només abundants pluges a la tardor podrien arreglar la temporada a la Catalunya central

Al Pirineu és on hi haurà menys producció

La sequera i les onades de calor d'aquest estiu han deixat secs els boscos, i això fa preveure una mala campanya de bolets. Les primeres estimacions assenyalen una temporada dolenta i d'escassa collita. Si no plou i de manera abundant aquesta tardor, el 2012 es podria convertir en la pitjor campanya dels últims anys, segons els primers càlculs elaborats pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

La previsió dels tècnics del centre indica una producció d'entre 20 i un màxim de 40 quilos de bolets per hectàrea, per sota de la mitjana anual de 50 quilos i molt per sota de les xifres dels últims tres anys. El 2009, les pinedes catalanes van produir fins a 90 quilos per hectàrea, quantitat que va baixar el 2010 d'entre 55 i 70 quilos.

L'any passat, que també va començar fluix, la campanya es va poder redreçar, gràcies a les pluges, que van permetre una collita d'entre 60 i 80 quilos per hectàrea. A més, les precipitacions tardanes van allargar la recol·lecció fins a mitjan desembre. Les previsions del CTFC tenen en compte la producció global de bolets, incloent-hi els que no són comestibles, fet que pot reduir encara més la recollida d'aquests fongs.

L'enginyer i investigador del CTFC Juan Martínez de Aragón explica que “la campanya d'enguany es preveu dolenta, sobretot al Pirineu”. Les raons cal buscar-les en les altes temperatures registrades a cotes altes, la sequera i també el vent, que no ajuda al creixement espontani de bolets.

Només unes pluges abundants permetrien salvar la campanya a la Catalunya central, atès que al Pirineu difícilment es podran trobar bolets. Segons Juan Martínez de Aragón, “el bosc d'alta muntanya no està acostumat a sequeres tan severes i, encara que plogui, trigarà més temps a recuperar-se abans no produeixi bolets”. A més, el fred també arriba abans a aquests boscos i això redueix les possibilitats que hi creixin bolets.

Aquest tècnic també recorda que es produeixen cicles i que, per tant, hi ha períodes de temporades dolentes en què s'ha arribat fins i tot a collites d'entre 5 i 10 quilos per hectàrea.

Aquestes previsions es fan a partir de models matemàtics de producció micològica, utilitzant les dades disponibles dels últims 17 anys i dels mostrejos fets en diverses parcel·les, en què es tenen en compte el tipus de bosc, les espècies, les temperatures i les precipitacions, entre altres variables.

Si les pròximes pluges no ho arreglen, l'escassetat de bolets provocarà que els preus siguin molt més elevats i que guanyi mercat la importació o les varietats procedents d'altres zones de l'Estat amb més humitat, com ara el País Basc.

LA XIFRA

20
quilos per hectàrea
és el mínim que s'espera collir aquest any, quantitat que queda lluny dels 60 de l'any passat.

LA FRASE

El bosc del Pirineu no està acostumat a sequeres tan severes i trigarà més temps a recuperar-se
Juan Martínez de Aragón
TÈCNIC DEL Centre Forestal de catalunya (ctfc)

Continua l'alerta pel risc d'incendi

La Generalitat manté en fase d'alerta el pla Infocat en vista de l'elevat risc d'incendi que continua afectant Catalunya, malgrat que els bombers van anar controlant durant el cap de setmana els diversos focs declarats en els últims dies. L'absència de precipitacions i el malmès estat de la vegetació fan que es mantingui el perill d'incendi elevat a moltes zones del país.

Protecció Civil va alertar ahir en un comunicat que el perill de foc forestal és molt alt a la Catalunya central i a l'interior de les comarques de Tarragona i de Girona. El risc és alt a gairebé tota la resta del territori, excepte zones elevades del Pirineu occidental i oriental.

Les pluges que van caure dissabte en algunes zones han reduït només lleugerament el risc d'incendis al litoral, el prelitoral i a les comarques de Girona. Com a mesura especial de prevenció, s'han reforçat les restriccions d'accés a cinc massissos: els Ports de Tortosa-Beseit, la serra del Montsant, les muntanyes de Prades, la serra de l'Albera i el cap de Creus. D'altra banda, ahir estava previst desactivar a mitjanit el nivell 3 del pla Alfa, que restringeix les activitats que suposen perill d'incendi a diversos municipis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.