Medi ambient

MEDI AMBIENT

Nou projecte per urbanitzar la desembocadura del Fluvià

La Iaeden denuncia que volen convertir el tram final del riu en un port nàutic residencial

Els promotors de l'Illa del Fluvià asseguren que l'estació nàutica estarà a punt el maig del 2013

Set anys després de l'enderrocament de l'edifici de Fluvià Marina, s'insinua el renaixement d'un nou projecte per urbanitzar la zona a partir de la concessió del Ministeri de Medi Ambient sobre la làmina d'aigua dels canals que permetria l'establiment d'una estació nàutica. L'empresa promotora fa publicitat del projecte que nomena Illa del Fluvià a través del seu lloc web, que és on s'anuncia que l'estació nàutica estarà a punt el maig del 2013.

La concessió administrativa atorgada a la gestora d'Illa del Fluvià és vàlida fins al 14 de setembre de l'any 2042. La base nàutica autoritzada tindrà fins a 550 espais disponibles. S'han previst uns pantalans flotants, en formigó tintat, abraçats per defenses estructurals de fusta. Cadascun està previst que tingui llibertat de moviments individual.

En el projecte visible en la plana www.illadelfluvià.com s'especifica que la sortida al mar a través de la desembocadura del riu Fluvià es manté entre els mesos de maig i setembre en perfectes condicions de navegabilitat i es garanteix, fora de temporada, la sortida al mar gràcies a un tractor amb remolc situat a la platja.

El projecte es va donar a conèixer al Saló Nàutic de Barcelona i ahir l'entitat conservacionista Iaeden-Salvem l'Empordà, la va posar en coneixement dels mitjans per denunciar-lo com un renaixement dels “fantasmes del passat”. La portaveu de l'Iaeden, Bàrbara Schmitt, recordava ahir que l'alegria per l'enderrocament de Fluvià Marina quedava ara estroncada.

“Nosaltres considerem que la protecció no permet fer res en aquest espai”, afirmava Schmitt. Respecte a la concessió, assegura que s'ha anat prorrogant des del 1970 “que es basava, doncs, en lleis franquistes”. Des de l'Iaeden es malfien que el projecte comporti només els amarratges. “Per una empresa que exploti els amarratges, tots sols, no tenen cap sentit, sense res més al darrere.” L'impacte, al seu parer, seria gran. “El trànsit de persones és dolent per tots els espais protegits com aquests. Amb un port nàutic augmentaria molt el trànsit per terra. Ara és un espai molt tranquil i realment deixaria de ser-ho.”

L'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, entén que la informació oferta per l'empresa tendeix a la publicitat enganyosa. “Una cosa és la concessió d'ús dels canals d'aigua amb pantalans flotants i la servitud de trànsit que comportaria, i l'altra, molt diferent, la política-ficció que es vol fer. Qualsevol tipus d'ús residencial que es pugui preveure a la zona, amb la normativa actual a la mà, no seria compatible”, va dir a TV3. Fonts del Departament de Territori i Sostenibilitat, van assegurar que aquest és un projecte que difícilment té cabuda en una zona protegida, malgrat que van admetre que no en coneixien els detalls.

LA XIFRA

550
embarcacions.
La capacitat de la base nàutica Illa del Fluvià seria de 550 embarcacions de fins a 9 metres.

Dues piscines, restaurant i moltes palmeres

La venda dels amarratges s'embolcalla publicitàriament amb un projecte futur complementari, fet que provoca, sens dubte, més recel en l'entitat proteccionista Iaeden i que era qualificat ahir com a política-ficció per l'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí.

La promoció parla d'un “club de platja” que seria una edificació de planta baixa en fusta i cristall a la part més propera a l'illa de la platja que tindria un ús com a restaurant, en el qual hi hauria una àrea d'estada per als socis, un spa i un gimnàs amb vestidors. Es parla també d'una piscina de 25 x 10, amb una coberta mòbil i una altra piscina de grans dimensions exterior i envoltada de zona enjardinada. Totes dues, climatitzades.

A més, es concreten diverses instal·lacions esportives com una pista de tennis, dues de pàdel i tres de petanca, un gimnàs exterior i una pista de vòlei platja. A les fotografies amb simulacions hi ha moltes palmeres. Al final de tots els projectes es detalla que el pla especial està pendent de tramitació.

El promotor Víctor Latorre va explicar a Televisió de Catalunya que aquest era el projecte d'instal·lacions complementàries que té qualsevol club nàutic i que el pla especial previst s'adapta a les lleis. Recordava també que cada estiu ja s'hi amarren més de 400 embarcacions “sense permís”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.