Medi ambient

medi ambient

Apujaran el preu de l'aigua a Blanes, Lloret i Tossa

La privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat farà revisar les condicions per utilitzar la dessalinitzadora de la Tordera

Blanes i el Consorci de la Costa Brava volen negociar fórmules

El preu de l'aigua pujarà a Blanes, Lloret i Tossa arran de la privatització de la gestió d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL). És un augment previst per la concessió adjudicada aquesta setmana. Els tres municipis s'abasteixen en part de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, una infraestructura que s'ha inclòs dins la concessió i que, per tant, gestionarà Acciona. Això farà que els municipis hagin d'acabar pagant cap a 0,7 euros el metre cúbic, el doble del que es paga actualment per l'abastament en alta, abans de la distribució als clients. Una vegada s'apliquin aquests preus, repercutirà en un augment de la factura dels veïns i del clients, si bé a hores d'ara encara no es coneix en quina quantitat ni a partir de quin moment.

De fet, des del Consorci de la Costa Brava, el gerent, Xavier Tristan, va explicar ahir que la voluntat és negociar amb ATLL un conveni més flexible que les condicions del canvi de servei que els va presentar aquest dilluns l'ACA. El consorci dóna servei a Lloret i Tossa, municipis als quals subministra l'aigua a través de l'empresa local de distribució, portant-la de la dessalinitzadora de la Tordera –la més cara– i de pous propis. Fins ara, el conveni amb l'ACA preveia 2,5 hm³ anuals provinents de la dessalinitzadora, però en funció de les necessitats i de l'estat dels aqüífers se n'agafava menys, i així es reduïen costos. De fet, Tristan indica que només un any s'havia arribat a aquesta quantitat, i que, per exemple, aquest 2012, només s'han agafat 0,5 hm³ i la dessalinitzadora ha estat molt temps parada. En canvi, amb el conveni que els han presentat estaran obligats a comprar un mínim de 2 hm³ l'any. Malgrat que com a contraprestació s'han eliminat les taxes sobre els pous, això no compensa la pujada del preu de l'aigua.

Per part de Blanes, que funciona independentment, l'alcalde, Josep Marigó, va lamentar ahir que es doblarà el preu de l'aigua. En canvi, va valorar positivament que s'augmenta la garantia de subministrament en cas que fallin els pous de la Tordera.

L'ACA va expressar ahir que el traspàs de la dessalinitzadora cap a ATLL ja s'havia iniciat en la llei Òmnibus, i que per tant aquest punt no té a veure amb la privatització. A més, l'organisme serà qui continuarà controlant la concessió.

Pel què fa al preu de l'aigua, des de l'ACA van assegurar que les condicions seran les mateixes per a tots els abonats d'ATLL, ja que es tracta d'una xarxa única on la tarifa només variarà en funció dels consums dels clients.

LA XIFRA

0,7
euros
per metre cúbic a partir del 2015 és el que va proposar cobrar Acciona pel subministrament d'aigua d'ATLL.

LA DATA

06.11.2012
és el dia
en què es va adjudicar la gestió d'Aigües Ter-Llobregat al conglomerat encapçalat per Acciona.
Les claus

Sense pacte nacional per l'aigua

oriol mas

La privatització de la gestió d'ATLL és una decisió purament econòmica, i presa amb la mirada fixada a curt termini. La necessitat de líquid a les arques de la Generalitat ha accelerat una mesura que en alguns despatxos ja s'havia plantejat anys enrere, amb Agbar sempre com a gran candidata. El procés ha sigut ràpid, i la Generalitat ja té mil milions per equilibrar els comptes, mentre Acciona té un negoci gens menyspreable entre mans. El deute d'ATLL no està associat a l'explotació del servei pel qual va ser creada –abastament en alta a la corona metropolitana–, sinó a les infraestructures que s'han construït els últims anys com la dessalinitzadora del Prat. El deute de l'ACA li va tancar línies de crèdit per fer aquestes obres, i per això la Generalitat va optar per demanar-los a través d'ATLL, que era un organisme sanejat. En tot cas, la rapidesa en la privatització de la gestió contrasta amb la incapacitat de tots els governs de plantejar un pacte nacional de l'aigua que resolgui el problema de fons de la gestió hídrica del país: com garantir l'abastament a 4,5 milions de persones de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.