Medi ambient

MEDI AMBIENT

Veïns de Cassà s'oposen a la planta de biomassa

En les al·legacions alerten d'“infraccions urbanístiques greus” i danys mediambientals en la modificació del POUM

Els opositors critiquen que l'aprovació inicial contravé una desena de lleis

Una quinzena de veïns de Cassà de la Selva i Llagostera han presentat al·legacions contra la modificació urbanística número 3 del pla general de Cassà encaminada a autoritzar la construcció d'una planta de biomassa al poble. Els opositors consideren que el canvi urbanístic per permetre la planta a tocar del polígon industrial El Trust contravé una desena de lleis i normes, i comet “infraccions urbanístiques greus i danys mediambientals”, segons explica Emili Rebugent, el portaveu de l'associació Plataforma Antiincineradora Cassà-Llagostera.

Els opositors a la planta han presentat al·legacions als ajuntaments de Cassà de la Selva i Llagostera i a dos departaments de la Generalitat de Catalunya (el de Territori i Sostenibilitat, i el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural).

La Plataforma Antiincineradora considera que el projecte no té en compte, entre d'altres, el text refós de la llei d'urbanisme del govern, la llei forestal de Catalunya, la llei estatal d'aigües i el pla territorial parcial de les comarques gironines i directrius de paisatge. “No es poden saltar tantes lleis”, assenyala Rebugent. En les quaranta-sis planes d'al·legacions presentades, els detractors de la planta de biomassa alerten que l'autorització municipal de la construcció podria dur-li “infraccions castigades en el Codi Penal”.

En les al·legacions, la quinzena de veïns consideren que l'activitat industrial de la planta, que funcionaria tot l'any, es faria “en un sòl no urbanitzable de protecció especial”, al bosc de la Capçana, entre les rieres de la Cagarella i la Verneda. Els greuges ambientals de la fàbrica són censurables perquè, segons Rebugent, antic cap d'Urbanisme de l'Ajuntament de Cassà, “cap activitat pot afectar un espai protegit. Això era sòl urbanitzable de protecció especial, i Urbanisme no pot autoritzar el canvi del POUM, que no té cap tipus de fonament”.

El 27 de setembre, dotze dels tretze regidors de l'Ajuntament de Cassà (sis de CiU, en el govern; cinc d'ERC i un del PSC) van segellar l'aprovació inicial del projecte de la planta. El regidor de Solidaritat per la Independència s'hi va abstenir. Els promotors d'Enerfust XXI preveuen invertir més de 5 milions en la fàbrica de Cassà i calculen que podrien cremar-hi 30.000 tones de biomassa l'any.

Al·legacions, fins dilluns

El període de presentació d'al·legacions s'acaba dilluns. L'Ajuntament farà un certificat de totes les que s'han presentat i les haurà de sotmetre a aprovació provisional en un ple. Posteriorment caldrà que la comissió d'Urbanisme de la Generalitat hi doni el vistiplau. El portaveu de la Plataforma Antiincineradora recorda que la fàbrica ocuparia la superfície de set camps de futbol “en un espai d'interès natural i dins la Xarxa Natura 2000”, declara.

LA DATA

16.11.12
és el dia
que els opositors van presentar al·legacions a Cassà. Hi qualifiquen la planta de “controvertida activitat”.

LA XIFRA

12
regidors
de tretze de Cassà al setembre van aprovar inicialment la modificació urbanística número 3.

LA FRASE

La modificació del POUM de Cassà no té cap tipus de fonament urbanístic
Emili Rebugent
PORTAVEU DE L'ASSOCIACIÓ PLATAFORMA ANTIINCINERADORA CASSÀ-lLAGOSTERA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.