Medi ambient

medi ambient

Els veïns de Riudaura volen frenar l'extracció de gas

Creen una plataforma veïnal contra el ‘fracking' i contra les prospeccions autoritzades per la Generalitat a Tereo Oils

Alerten que es destrossaran els boscos i l'entorn natural privilegiat

Els veïns de Riudaura no es volen trobar amb el problema a sobre quan ja no hi hagi marge de maniobra i s'han organitzat per evitar que s'extregui gas del seu terme municipal. El Departament d'Empresa, Indústria i Energia ha donat permís a l'empresa d'hidrocarburs Tereo Oils per fer prospeccions a Riudaura i a Ripoll i a la seva rodalia, amb l'objectiu de determinar si el gas que ja se sap que hi ha és fàcil i rendible d'extreure i si n'hi ha en prou quantitat. Fa unes cinc dècades, a Riudaura s'hi va buscar i trobar petroli, però, no va ser rendible treure'l. Encara ara, hi ha instal·lacions en desús muntades.

Els veïns no volen perdre bous i esquelles. La tranquil·litat que es respira al poble i sobretot el contacte directe amb un entorn natural privilegiat són tresors que no volen perdre a cap preu. I, és clar, saben de bona font que el gas que hi ha a Riudaura és un tipus de gas no convencional i que només es pot extreure utilitzant el mètode de la fractura hidràulica, el fracking, que és altament contaminant –utilitza productes químics–, ja que el líquid a pressió que s'injecta al subsòl en malmet l'estructura i els aqüífers. Aquesta tècnica, fins i tot, ha estat prohibida en alguns països.

“Ho tenim a sobre, perquè els estudis geosísmics estan fets de quan hi va haver prospeccions petrolieres, i d'aquí a menys de mig any podem tenir màquines sobre el terreny”, remarca una de les promotores de la plataforma No Fracking Riudaura.

Els que integren aquesta plataforma tenen clar que, tal com marca la llei, tot allò que hi ha a més de mig metre del subsòl és propietat del govern espanyol, és a dir, declarable d'interès públic i, per tant, l'oposició dels propietaris dels terrenys i de l'Ajuntament, que és qui hauria de donar el permís d'obres després de reclamar la llicència d'activitats, només serviria per endarrerir un xic l'inici dels treballs.

A la plataforma són conscients que a Riudaura hi ha pocs veïns, uns 400. Per això han creat el web Riudaurajunts.cat i tenen pàgina al Facebook i al Twitter per fer pública la problemàtica, per difondre documents que demostren l'agressivitat del fracking i per trobar suports. A més, impulsaran una recollida de signatures –també al poble, perquè hi viu molta gent gran i el servei d'internet és molt deficient– i difondran la problemàtica a través de tríptics. La plataforma es constituirà oficialment divendres vinent.

LA XIFRA

2
pous
antics hi ha al municipi de Riudaura, un dels quals encara té part del parament muntat.

LA DATA

04.10.12.
és el dia en què
el Diari Oficial de la Generalitat va publicar l'anunci d'autorització de les prospeccions.

Moviments ciutadans a tot el país

Els permisos a Tereo Oils i els demanats per Montero Energy per a altres zones han provocat un moviment contra el fracking. Els ajuntaments i consells comarcals afectats han demanat moratòries.

Massa tard i amb el ministre d'Indústria a favor

La plataforma No Fracking Riudaura lamenta que no hi hagi hagut gaire informació pública sobre la petició dels permisos per fer prospeccions, cosa que ha provocat que fessin tard a l'hora de presentar al·legacions. El permís es va publicar al DOGC a principis d'octubre. A part, el ministre d'Indústria espanyol, José Manuel Soria, ha dit que no aturarà les prospeccions, perquè, segons ell, s'ajusten a la legislació europea.

Marques sospitoses i anònimes als arbres d'un punt de prospecció

El propietari d'un dels terrenys on Tereo Oils ha demanat fer prospeccions ha denuncia davant dels Mossos d'Esquadra unes marques que han aparegut en alguns arbres de la seva propietat. La plataforma vol demanar ara al Seprona que emeti un informe per saber a què responen. El municipi de Riudaura té molta superfície de bosc amb una important diversitat de flora i de fauna. Aquesta reserva natural està inclosa en un espai d'interès natural.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.