Medi ambient

MEDI AMBIENT

Firmes contra la cerca de petroli al litoral gironí

Unió Llançanença i ICV defensen demà al ple un text de rebuig a les prospeccions

Projecte Ninam i l'Associació de Naturalistes de Girona preparen, amb el suport de l'IAEDEN, un seguit d'al·legacions a l'estudi d'impacte ambiental de la sol·licitud de l'empresa Seabird Exploration per cercar bosses d'hidrocarburs amb prospeccions d'aire comprimit al litoral gironí. En paral·lel, han anunciat que obriran una recollida de signatures al portal d'internet Change.org per canalitzar l'oposició social al projecte.

Les entitats ambientalistes insisteixen que les tècniques emprades en les prospeccions “posen en perill els ecosistemes marins, especialment les poblacions de cetacis” i alerten dels efectes adversos de les ones acústiques sobre les colònies de peixos, cefalòpodes, cetacis i coralls. A l'entorn del cap de Creus diferents directives de la UE preserven l'hàbitat dels cetacis, i les entitats també han detectat en l'estudi informació poc actualitzada sobre les poblacions marines de la zona.

D'altra banda, els grups municipals d'Unió Llançanenca i ICV van anunciar que duran al ple ordinari de demà a Llançà una moció de rebuig a les prospeccions al cap de Creus i la Costa Brava. El dictamen, que no ha arribat a temps d'incloure's en l'ordre del dia, es debatrà per la via d'urgència si ho acorda la majoria del ple.

Precedent històric

L'Arxiu Municipal de Roses ha tret a la llum un document datat el 15 d'agost de 1900 que fa referència a les prospeccions petrolieres impulsades pel rosinc Miquel Coll a la zona de Bassegoda, a tocar de l'indret del Molí del Caritg. La carta, que pertany al fons que la família Coll va donar a l'arxiu el 1996, està signada per l'aleshores procurador de la família, Josep Abel, i explica que després de perforar un pou de 42 metres de fondària a la mina Carmen n'havien extret petroli.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.