Medi ambient

Ordis busca aliances per poder ser un poble ecològic

S'unirà amb altres pobles per aspirar a subvencions de la UE, que exigeix inversions milionàries per ajudar

Acorda comprar junts el material per abaratir costos

El projecteva començar fa cinc anys amb les plaques solars

Ordis està buscant aliances per tirar endavant el projecte per convertir-se en un poble ecològic, una aposta que va començar fa cinc anys amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i que ha tingut com a aplicació principal la posada en funcionament del molí de vent que abasteix l'escola. El projecte continua caminant, però ara l'Ajuntament ha decidit arribar a acords amb altres municipis perquè li sigui més fàcil aconseguir ajuts de la Unió Europea, ja que hi ha moltes subvencions a les quals no té accés perquè la inversió mínima és milionària.

L'objectiu és presentar a Europa projectes comuns de tota la demarcació o fins i tot en l'àmbit de Catalunya per tenir accés a les ajudes. “Ens hem adonat que els pressupostos que ens demana la UE som incapaços de fer-los. Som un poble petit i haurem de fer sol·licituds d'ajudes conjuntes amb projectes que siguin similars”, ha explicat l'alcaldessa, Maria Crehuet.

Ho farà a través de la Diputació de Girona, que és la que coordina els municipis que aposten per les energies renovables i que han signat el pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic. Els municipis que signen aquest pacte es comprometen a reduir les emissions de CO2 més d'un 20% abans de l'any 2020 i a tenir un mínim d'un 20% d'energies renovables. Segons va destacar Miquel Calm, vicepresident tercer de la Diputació, “podem estar molt contents perquè 190 municipis dels 221 han signat el pacte d'alcaldes. Al començament del mandat, només Figueres, Girona i Ordis el tenien”. Calm va apostar pel “treball en xarxa entre administracions” i hi va afegir que “és el moment de fer marxa enrere i fer un esforç per reduir costos i emissions i no incrementar els impostos dels veïns”.

La coordinació que vol aconseguir Ordis per tenir més bon finançament no és l'única proposta del municipi per unir esforços. L'alcaldessa també ha proposat als municipis veïns, que formen part de l'àrea urbana de Figueres, que s'uneixin per fer compres de tot tipus de material. “Diversos pobles tenim la xarxa mediambiental de l'àrea urbana de Figueres, en què en l'última reunió que vam tenir ho vam proposar”, explica Crehuet. La idea és que, per exemple, si s'han de comprar plaques fotovoltaiques es pugui fer una comanda única entre diversos municipis per aconseguir un preu més econòmic, a través del que es coneix com a compra agregada. També es podria aplicar als LED per a l'enllumenat públic i a altres elements que calguin per caminar cap a l'estalvi energètic. L'alcaldessa també treballa per crear una comunitat de propietaris dins del poble també per a les compres agregades.

Implicar els privats

I és que l'objectiu de l'Ajuntament és implicar també els veïns en el projecte d'ecopoble, ja que a banda d'instal·lar energies netes als edificis municipals, cal aconseguir que els particulars hi apostin. “Sempre és costós en l'àmbit social i no és fàcil. Hi ha gent molt conscienciada i gent que no tant. Però el futur va per aquí”, diu l'alcaldessa.

El projecte d'ecopoble té l'aplicació més destacada en el molí de vent que es va instal·lar fa un any a l'escola d'Ordis i que ha permès estalviar un 25% de la despesa energètica de l'edifici. L'Ajuntament calcula que hauria estalviat més si en els últims mesos hagués estat en funcionament. Es va espatllar i ara el consistori espera que arribi el nou aerogenerador per canviar-lo.

Podem estar molt contents, perquè 190 municipis han signat el pacte d'alcaldes
Miquel Calm
vicepresident tercer de la diputació

LES FRASES

El futur va per aquí, per les renovables. Tothom ho sap, però fer canvis en l'àmbit social és costós
Maria Crehuet
alcaldessa d'ordis

Volen crear una xarxa intel·ligent

M.Vicente

Ordis ha engegat també un projecte que els ha d'ajudar a ser un municipi sostenible i no tan dependent energèticament de les grans companyies elèctriques. L'objectiu no és desconnectar-se de la xarxa elèctrica completament, però sí que el poble sigui tant consumidor com productor d'energia amb sistemes alternatius menys contaminants. El municipi de l'Alt Empordà es prepara per aplicar una prova pilot de l'smart grid, és a dir, la xarxa elèctrica intel·ligent, que es basa en l'intercanvi d'energia en funció de les necessitats dels consumidors. Per exemple, un consumidor que produeix electricitat a través de plaques fotovoltaiques pot passar l'excedent a un altre consumidor i ell, de nit, quan no pot produir electricitat, l'agafa d'un altre usuari. “La idea és que si aconseguim, per exemple, que la meitat dels habitatges d'Ordis i tots els equipaments municipals produïm energia, puguem intercanviar-la. Si la necessito, la faig servir i, si no, l'aboco a la xarxa”, ha explicat l'alcaldessa d'Ordis, Maria Crehuet. Ja funciona com a experiència pilot, per exemple, al poble alemany de Wildpolsreid.

Crehuet ha explicat que l'objectiu és que “bona part de l'energia es produeixi i es consumeixi en el mateix lloc i evitar emmagatzemar electricitat en bateries”. Per aconseguir-ho, s'instal·la una xarxa interconnectada en la qual cal instal·lar uns comptadors que controlen el que es produeix i el que es gasta per distribuir l'electricitat on cal en cada moment.

El projecte s'ha inclòs en la reforma del pla d'acció d'energies sostenibles (PAES) d'Ordis que està fent la Diputació. El municipi l'ha volgut adaptar a la normativa de la Diputació perquè segueixi els mateixos criteris que la resta de municipis que han signat el pacte d'alcaldes contra el canvi climàtic. De moment l'smart grid d'Ordis és només un projecte perquè la normativa espanyola no facilita la implantació d'aquest sistema, tot i que tecnològicament sí que és possible. La normativa que ho ha de permetre fa mesos que està pendent d'aprovació.

Més

Estalvi amb la biomassa i canviant l'enllumenat

El vicepresident tercer de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha explicat que la Diputació està coordinant els projectes d'estalvi energètic dels ajuntaments que han signat el pacte d'alcaldes i que assessora els ajuntaments que calgui. Les apostes principals són la substitució de l'enllumenat públic, amb el qual s'aconsegueixen molt bons resultats, i la implantació de la biomassa. Calm va destacar que a Ribes de Freser i a Llanars ja hi ha projectes engegats de biomassa “molt interessants”.

Actuacions

L'enllumenat de Pols funcionarà amb LED i plaques solars

Ordis continua treballant per convertir-se en un ecopoble i el pas més immediat que farà és canviar tot l'enllumenat del nucli de Pols, on es canviaran els fanals per uns de nous que siguin més sostenibles, amb LED i plaques solars. Els punts de llum estaven malmesos i l'Ajuntament va decidir demanar una subvenció al pla únic d'obres i serveis (PUOSC) de la Generalitat per al 2012. El consistori estava esperant per començar l'obra pel retard dels pagaments de la Generalitat i per això va demanar una pròrroga per poder fer l'obra. Ara, però, l'Ajuntament ja preveu que les obres comencin en pocs mesos.

L'alcaldessa del municipi, Maria Crehuet, ha explicat que el poble no renuncia a la instal·lació de la planta de biogàs que aprofiti els purins de les granges del municipi. La seva implantació, així com les plaques fotovoltaiques a les teulades dels edificis municipals, s'està replantejant, ja que algunes empreses que abans hi estaven interessades ara es fan enrere perquè l'Estat ja no ho bonifica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.