Medi ambient

Medi ambient

Cadaqués serà l'escenari d'una prova pilot de retorn dels envasos de les begudes

Les ampolles de plàstic de refrescs tindran un dipòsit de cinc cèntims que es reemborsarà quan es torni l'envàs

La prova es farà del 15 d'abril al 30 de juny

Cadaqués ha estat escollit per desenvolupar una prova pilot de retorn d'envasos de begudes. A partir del 15 d'abril i fins al 30 de juny, els consumidors del municipi que comprin una beguda en una ampolla de plàstic de menys de 3 litres o una llauna de suc, refresc o cervesa deixaran un dipòsit de cinc cèntims. Quan retornin l'envàs buit a qualsevol dels deu establiments col·laboradors del municipi recuperaran aquesta quantitat. El retorn dels envasos es farà manualment en els petits comerços i de forma automàtica en els supermercats. El sistema conviurà amb la recollida en el contenidor groc. La prova servirà per analitzar l'impacte d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) des del punt de vista social, econòmic i ambiental, i per valorar el nivell de retorn dels envasos amb dipòsit. El projecte està impulsat per la Fundació Privada Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, l'entitat sense ànim de lucre Retorna i té la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, que en farà el seguiment. A Catalunya, dels 9 milions d'envasos de begudes que es consumeixen diàriament, 3,5 són recollits selectivament i 5,5 són incinerats o abandonats en el nostre entorn. L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueres, considera que el dispositiu que s'iniciarà “és l'oportunitat d'evitar tot aquest impacte ecològic gràcies a una prova que ens convertirà en un poble pioner a tot l'Estat”. Cadaqués ha estat escollit per les seves característiques geogràfiques, que li donen un marcat caràcter d'illa, fet que permet controlar els fluxos d'envasos. Només s'hi pot accedir per una carretera o per mar. La presentació de la campanya a la població es farà aquest dissabte al passeig marítim.

LA DATA

15.04.13
Començarà la prova
i durarà fins al 30 de juny. Hi col·laboraran deu establiments del municipi.

Pioners al sud d'Europa en aquesta prova

Amb aquesta prova, Cadaqués es converteix en un referent en l'àmbit mediterrani. L'alcalde, Joan Figueres, considera que la prova pilot també ha de contribuir a projectar la marca Cadaqués i el seu entorn, el parc del cap de Creus. Cadaqués serà el poble pioner del sud d'Europa en la implantació d'aquest dispositiu tan respectuós amb el medi ambient.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.