Medi ambient

medi ambient

Mort massiva d'abelles a Santa Coloma

Agricultura no en pot determinar la causa i manté una investigació oberta

Albert Tort, un apicultor de Santa Coloma de Farners, ha denunciat dos cops en poc més d'una setmana que milions d'abelles se li han mort per una intoxicació. La primera denúncia als agents rurals va ser el dia 3, però ahir mateix va tornar-se a repetir un episodi pràcticament idèntic. De les 500 caixes d'abelles que té aquest apicultor, el dia 3 en va trobar 86 amb les abelles mortes, i ahir al matí, 96. El primer dia va calcular que el nombre d'abelles mortes era de dos milions, aproximadament. Ara ja no ho vol ni comptabilitzar, està desmoralitzat i treballa cada vespre traslladant les caixes d'abelles a una zona més segura.

El Departament d'Agricultura va obrir una investigació arran dels fets del dia 3. Van prendre mostres del trèvol de la zona i de les abelles, però no han trobat res anòmal. Es van buscar cinc productes fitosanitaris en les mostres, i hi eren presents, però segons el delegat d'Agricultura a Girona, Vicenç Estanyol, no en una quantitat suficient per ser letals per a les abelles.

Com que els resultats no han permès determinar la causa de la mortaldat, el Departament d'Agricultura continua la investigació, ja que, de fet, dos apicultors més de la zona també havien denunciat casos idèntics, tot i que l'afectació era menor. Agricultura analitzarà ara pomes i fulles de les pomeres i els quaderns de camp dels agricultors de la zona, per intentar trobar la causa de la mort de les abelles. Malgrat tot, Estanyol va afirmar ahir que no s'ha de culpar el sector agrari precipitadament, ja que, segons va dir, el conreu de fruita és el que més s'aproxima als barems ecològics. Els cinc productes que es van analitzar van ser tres insecticides, un fungicida i un herbicida. “Tots els productes que utilitzen s'ajusten a la llei i al reglament europeu de fitosanitaris”, va dir Estanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.