Medi ambient

medi ambient

Crida als alcaldes perquè apostin per la biomassa després del foc de l'Empordà

El president del Consell Comarcal, Xavi Sanllehí, diu que cal tenir els boscos nets per evitar nous incendis

Creu que és el millor sistema per aprofitar la fusta

L'alcalde de Castelló d'Empúries i president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavi Sanllehí, ha fet una crida als alcaldes perquè apostin per implantar plantes de biomassa i tenir els boscos nets per evitar incendis com el de l'Alt Empordà el 2012. Sanllehí va fer aquestes declaracions en la inauguració de la planta de biomassa que s'ha instal·lat a la residència de gent gran Toribi Duran de Castelló i que permetrà estalviar un 20% d'energia.

A la inauguració hi van estar convidats diversos alcaldes i representants del Consell Comarcal. “He volgut que la comarca conegués la instal·lació. Des que vam tenir els lamentables focs el 2012 s'ha posat sobre la taula la necessitat de la neteja dels boscos. Si haguessin estat més nets no s'haurien estès tant”, va assegurar Sanllehí, que va afegir que la instal·lació de plantes de biomassa és un “bon sistema”. “Des del Consell Comarcal treballarem perquè s'estengui a la comarca”, va afegir.

Xavi Sanllehí va presidir la inauguració de la planta de biomassa que abastirà diversos equipaments de Castelló. De moment, proporcionarà aigua calenta, calefacció i aigua per a les rentadores a la residència Toribi Duran, que gestiona la Fundació Privada Santa Llúcia, on hi ha representants de l'Ajuntament i també del Bisbat. A més, abastirà l'escola Ruiz Amado i la llar d'infants. Més endavant, també ho farà al pavelló i als vestidors del camp de futbol.

La planta de biomassa consumirà 380 tones d'estella l'any, de les 4.000 tones de restes de poda que genera el municipi. Segons càlculs de l'empresa Dalkia, la planta estalviarà 180 tones de CO2 a l'any i permetrà reduir la factura d'energia com a mínim en un 20%, ja que d'aquí a quinze anys podria ser del 40% i d'aquí a vint-i-cinc, quan ja s'hagi amortitzat la instal·lació, podria arribar al 60%.

Nova planta

L'alcalde castelloní ja es planteja, amb aquesta mateixa empresa, instal·lar una segona planta de biomassa en una altra zona de Castelló, que permetria abastir una gran zona d'equipaments. Entre altres instal·lacions, hi hauria el CAP, la biblioteca, la basílica i la sala polivalent. A la inauguració hi van assistir el director dels Serveis Territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Ferran Roquer, i Francesc Estrada i Àngel Navarro com a responsables de l'empresa Dalkia, que ha assumit el cost de la inversió. És la quarta planta que instal·len a Catalunya.

LES FRASES

És un bon sistema perquè consumim la nostra pròpia estella, de la poda de jardineria, i fem un estalvi energètic
Volem instal·lar una planta que donaria servei al CAP, la biblioteca, la basílica i la sala polivalent
Xavi Sanllehí
alcalde de castelló d'empúries
Aquesta és una actuació bona per a Castelló i per a tothom, perquè ajudarà a respirar més sa
Ferran Roquer
director d'empresa i ocupació
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.