Medi ambient

Medi ambient

El govern aparca el parc natural de l'estany de Banyoles

El Consorci de l'Estany no hi renuncia i vol parlar amb el conseller Vila per reconduir la situació

Segons Vila, hi ha elements acadèmics i científics que recomanen no fer-lo

El govern de la Generalitat no preveu a curt termini tirar endavant la creació del parc natural de l'estany de Banyoles, tot i les reivindicacions del territori. En unes declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha assegurat que en aquests moments no es preveu aquesta possibilitat per a la conca lacustre de l'estany de Banyoles. El conseller ha destacat que hi ha alguns “elements acadèmics i científics” que recomanen no tirar endavant aquest projecte i ha detallat que encara cal revisar els límits de la proposta inicial.

“Si fóssim poc rigorosos i exigents, estaríem banalitzant el títol de parc natural i perjudicant allò que més valorem”, va assegurar Vila. El conseller va fer aquestes declaracions durant la inauguració de la 13a edició de la International Summer School on the Environment (ISSE 2013), organitzada des del Consorci del Ter i l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona (UdG), que es titula El repte de la gestió dels espais naturals protegits en el context actual.

No es dóna per perdut

La decisió del govern català respon a les declaracions del president del Consorci de l'Estany de Banyoles, Salvador Ros, que fa uns dies ja va lamentar el “canvi de prioritats” del govern i la falta d'atenció cap a la comarca del Pla de l'Estany. Tot i això, des del consorci no es dóna el projecte per perdut: “No és una bona notícia, però n'hem de parlar i posar-nos a treballar de valent”, manifestava ahir a l'ACN Miquel Noguer, vicepresident de l'entitat i alcalde de Banyoles. Després d'escoltar les valoracions del conseller Vila, Noguer assegura que no perd l'esperança i confia a poder parlar properament amb el conseller per reconduir la situació.

“Al seu moment, jo ja vaig quedar amb el conseller que calia parlar-ne i esperem que si tots fem els deures podrem aconseguir aquesta figura de protecció”, diu el vicepresident del consorci, que d'aquí a poques setmanes es reunirà amb la directora general de Política Ambiental, Marta Subirà. Segons el batlle, la distinció de parc natural és “clau” per a la comarca i només el fet que el conseller deixi la porta oberta a parlar-ne, ja els dóna forces per tirar endavant.

Noguer afegeix que fa uns anys no es parlava mai sobre la creació de nous parcs i que ara es comença a tractar aquest tema. “El que hem de fer és apuntar-nos al carro i fer que això pugui ser una realitat”, diu l'alcalde.

LES FRASES

No es preveu la possibilitat de declarar la conca lacustre de l'estany de Banyoles nou parc natural
Si fóssim poc rigorosos i exigents, estaríem banalitzant el títol de parc natural i perjudicant-lo
Santi Vila
conseller de Territori i Sostenibilitat
No és una bona notícia, però n'hem de parlar i posar-nos a treballar per reconduir la situació
Miquel Noguer
vicepresident del consorci i alcalde de Banyoles
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.