Medi ambient

S'enfila el balanç de morts en el sisme del Pakistan

Més de 300 persones moren en el terratrèmol de 7,7 graus al Balutxistan

Es tem que la xifra augmenti

El recompte de víctimes mortals pel terratrèmol de 7,7 graus en l'escala de Richter de dimarts al Pakistan es va enfilar ahir fins als 328, una xifra que situa el sisme entre els més mortífers de l'última dècada al país asiàtic. A més, prop de 400 persones van quedar ferides, segons les autoritats, que alerten que el balanç final encara podria créixer més, a mesura que es vagin desenrunant els edificis malmesos pel moviment de terra.

Els equips de rescat s'afanyen a trobar supervivents en aquesta zona remota del sud-oest pakistanès, a la província del Balutxistan. L'epicentre del terratrèmol es va situar a l'àrea de Khuzdar i a deu quilòmetres de profunditat, segons el departament meteorològic del país. El tremolor es va arribar a notar a la capital de la veïna Índia, Nova Delhi, i a l'altra banda del golf d'Oman, als Emirats Àrabs Units i al soldanat.

Helicòpters de l'exèrcit s'han desplaçat a la zona per traslladar els ferits més greus als centres hospitalaris de Quetta, la capital provincial i a Karachi, més al sud, i més d'un miler de tropes treballen en l'assistència als damnificats. Aigua potable i medecines són les necessitats més imperioses. La població més afectada és Awaran, d'uns 300.000 habitants, molt disseminats en un territori de 20.000 quilòmetres quadrats.

Emergeix un illot

D'altra banda, els mitjans locals informen que el moviment sísmic va generar l'aparició d'un illot a la costa meridional del país. La zona afectada està situada a un centenar de quilòmetres del mar. Els experts asseguren que es tracta d'un fet habitual després d'un terratrèmol, quan s'acumulen llots que posteriorment arrossega la marea.

El Balutxistan és una província que pateix de manera freqüent moviments sísmics. Aquest mateix any un terratrèmol amb epicentre a l'Iran va deixar desenes de morts al costat pakistanès. El 2008, un altre tremolor va provocar més de 200 morts a la regió. Però el pitjor terratrèmol de la història del Pakistan va tenir lloc el 2005 al Caixmir, al nord, on es calcula que van morir més de 80.000 persones.

LA XIFRA

300.000
persones
viuen a la localitat més afectada pel sisme, Awaran, disseminades en 20.000 quilòmetres quadrats.

LA DATA

08.10.05
El pitjor terratrèmol
de la història del Pakistan va matar més de 80.000 persones al Caixmir.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.