Medi ambient

medi ambient

L'ACA retirarà els pous de la platja de s'Abanell, a Blanes

La Generalitat aprova una partida per desmantellar les estructures que abastien d'aigua salada la dessalinitzadora de la Tordera

Les obres, encara sense data, es faran en temporada baixa

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) desmantellarà i retirarà la desena de pous de la dessalinitzadora de la Tordera, situats al tram final de la platja de s'Abanell de Blanes, segons van confirmar a aquest diari fonts de la Generalitat. Es resoldrà, per tant, una vella reivindicació de la ciutat, sobretot del sector turístic. “Sense els pous es tornarà una fisonomia de platja natural; ara amb aquestes baluernes per allà al mig, sembla artificial”, va explicar Josep Marigó, l'alcalde de Blanes, que va qualificar “d'importantíssim” que els pous desapareguin.

Les negociacions entre l'Ajuntament i la Generalitat van començar fa més d'un any i mig i l'alcalde fins i tot es va adreçar al conseller per demanar-li-ho.

Els pous són uns grans blocs de formigó al mig de la platja. La desaparició de la sorra pels temporals ha fet que l'aigua arribi a aquestes estructures i puguin generar situacions perilloses. Fins fa uns tres anys aquests pous servien per abastir d'aigua salada la dessalinitzadora de la Tordera a través d'uns tubs submergits a uns vuitanta metres. Des que es van fer les obres de l'ampliació de la dessalinitzadora, però, l'aigua salada per a l'equipament s'aconsegueix directament des d'uns metres mar endins. Des d'aleshores, els pous han quedat en desús.

El consell d'administració de l'ACA ha aprovat un avantprojecte de pressupost en què es preveu fer aquesta actuació. Han previst destinar una partida pressupostària de 494.000 euros per dur a terme aquestes obres (i també el desmantellament dels pous situats al terme municipal de Malgrat) durant l'any vinent.

Els treballs implicaran el desmantellament dels pous i també es tallaran i retiraran part dels tubs submergits, per evitar cap dany als banyistes.

En temporada baixa

El projecte per fer aquestes obres tot just s'està redactant i, per tant, encara no tenen calendari d'actuació. L'Ajuntament de Blanes, però, considera que si no s'han pogut fer abans de Setmana Santa ja es deixaran per després de la temporada d'estiu. Es vol evitar, per tant, que les màquines treballin durant la temporada alta de turistes, per poder evitar al màxim les molèsties que puguin ocasionar. “S'acordarà el millor moment i que interfereixi el menor possible”, va explicar Marigó.

LA FRASE

Sense els pous es tornarà una fisonomia de platja natural; amb aquestes baluernes sembla artificial
Josep Marigó
Alcalde de Blanes

Partida pressupostària per regenerar la sorra

Un cop es retirin els pous, la següent reivindicació que cal complir a s'Abanell és la sorra. El departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient ha destinat una partida pressupostària per regenerar la sorra d'aquest tram de platja, molt castigat pels temporals, segons van confirmar fonts municipals. I l'Ajuntament vol que es regeneri amb part de la sorra acumulada al riu Tordera.

“El primer pas és el desmantellament dels pous, el segon pas és permetre el traspàs de sorra del riu per poder regenerar la platja amb sorra de la Tordera”, va explicar l'alcalde Josep Marigó.

La partida de Costes ja hi va ser l'any passat, però es va acabar perdent perquè no van arribar els permisos necessaris de la Generalitat per treure sorra del riu.“Si la sorra no arriba de manera natural, que hi arribi de manera mecànica”, va defensar Marigó. aquesta possibilitat està avalada pel sector turístic.

La petició que ja va fer l'any passat a l'ACA la hi van denegar. Enguany, un cop Costes ha confirmat la partida, l'Ajuntament torna a negociar amb la Generalitat. L'ACA, però, va explicar que encara “no hi ha res de nou” en aquesta qüestió. Marigó, però, no perd l'esperança. “El desmantellament dels pous també semblava difícil i s'ha aconseguit”, va sentenciar l'alcalde, que espera “a poc a poc” aconseguir “una platja de s'Abanell en condicions”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia