Medi ambient

medi ambient

Els pous, un estiu més a la platja de s'Abanell de Blanes

L'Ajuntament prefereix ajornar les obres fins a la tardor perquè no coincideixin amb la temporada turística

Els experts aposten per una gestió integral per millorar la situació de la sorra

La desena de pous de la dessalinitzadora de la Tordera situats a la platja de s'Abanell de Blanes es retiraran a la tardor i, per tant, hi continuaran un estiu més, segons van explicar fonts municipals.

Tal com ja va avançar l'alcalde, Josep Marigó, la retirada s'havia de fer en temporada baixa per no afectar el sector i “interferir com menys millor”. Com que no s'ha pogut garantir que estiguin començades abans de Setmana Santa, es deixarà ja per al final de la temporada turística.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar fa unes setmanes una partida per desmantellar i retirar els pous, que són uns grans blocs de formigó al mig de la platja. Fins fa uns tres anys aquests pous servien per abastir d'aigua salada la dessalinitzadora de la Tordera a través d'uns tubs submergits a uns vuitanta metres. Des que es van fer les obres de l'ampliació de la dessalinitzadora, però, l'aigua salada per a l'equipament s'aconsegueix directament des d'uns metres mar endins. Des d'aleshores, els pous han quedat en desús.

Abans aquestes estructures quedaven lluny de les onades, però la desaparició de la sorra pels temporals ha fet que l'aigua arribi a aquests blocs i es puguin generar situacions perilloses. El desmantellament d'aquests pous és una vella reivindicació de Blanes que permetria recuperar la imatge de “platja natural”, en paraules de Marigó.

Solució per a la sorra

José Antonio Jiménez, investigador del laboratori d'enginyeria marítima de la UPC, va explicar que el fet d'haver situat l'estació transformadora i els pous de captació just al delta de la Tordera havia empitjorat la situació en aquest punt. Aquest expert també va lamentar que les aportacions de sorra fetes el maig del 2008 i l'agost del 2009 –que van costar tres milions d'euros– no havien servit per a res, perquè van desaparèixer amb els temporals següents. Com a solució per a la situació de la sorra a s'Abanell, va apostar per una “gestió integral” de les tres funcions que tenen les platges: la recreativa lligada al turisme, la de protecció dels temporals i la natural de l'ecosistema.

L'Ajuntament de Blanes ha intentat reiteradament regenerar la platja amb sorra acumulada a la Tordera, però fins ara ha xocat amb l'oposició de la Generalitat.

Reclamen una actuació urgent al delta de la Tordera

Rafel Sardà, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, va apostar per emprendre alguna mesura “urgent” per restaurar el delta de la Tordera. Segons va indicar el científic, en una xerrada efectuada la setmana passada, en aquest punt ja no hi ha sorra. Aquesta situació contrasta amb la del punt més proper a sa Palomera. L'expert va explicar que es disposa d'una amplada d'uns 28 metres –segons la darrera mostra feta a principi de febrer, abans del darrer temporal–. Una situació que protegiria el passeig dels efectes del temporal, ja que el límit serien 26 metres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia