Medi ambient

MIQUEL CALM

VICEPRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA ENCARREGAT DE MEDI AMBIENT

“Hi ha molta massa forestal i quan hi ha un foc és pólvora”

Aposta per trobar un rendiment econòmic com ara la biomassa perquè els propietaris privats tallin els boscos

Q

uina és la situació actual del sotabosc a les Gavarres?
A les Gavarres i en general a tot Catalunya la gestió i l'ús que es fa dels boscos ara no té res a veure amb 30 o 50 anys enrere. Com que ara no hi ha consum ni de carbó ni de llenya, no es genera activitat econòmica i això fa que la propietat privada, que al sector de les Gavarres és el 100%, no faci el manteniment que li pertoca. Venim d'un any sec i, a més, amb les nevades que hi va haver fa quatre anys, s'ha creat molta massa forestal, que està apilada i acumulada, i això és un problema i un perill, perquè quan hi ha un incendi és pólvora.
I des de les institucions què s'hi pot fer?
La Diputació, el Consorci de les Gavarres i les ADF estem prioritzant la prevenció d'incendis. Estem arribant a acords amb propietaris forestals per fer punts de reducció de càrrega forestal, de tallafocs, en punts determinats de les Gavarres, com ara a puig Artés, on a dalt a la carena, a la part a favor de vent hem reduït la càrrega, perquè si hi ha foc allà es pugui atacar i apagar i no s'estengui a la resta de les Gavarres. Són punts determinats en un pla de prevenció d'incendis que hem fet conjuntament. I és en aquest full de ruta on estem invertint més. Des del 2008 hem invertit a les Gavarres més d'un milió d'euros conjuntament entre la Diputació, el Consorci i La Caixa.
I a la resta del bosc?
El que és clar és que nosaltres no podem resoldre el problema dels boscos actuals: podem intentar seccionar una mica, però no ens podem posar dins d'un bosc privat, perquè ni el propietari no ens ho permetrà ni el diner públic no el podem destinar a això, perquè no n'hi hauria prou.
Llavors, per on podria venir la solució?
Hem d'intentar buscar la manera de donar valor a aquest sotabosc, i jo crec que es pot fer a través de la biomassa. Si amb el Consorci de les Gavarres som capaços d'obrir una línia de biomassa prou important de quilòmetre zero –la biomassa del sector es destina al sector–, això ha de donar l'oportunitat al propietari forestal de dir:“Tallo aquest bosc, la part de més valor que vagi a fusta, i la resta l'aprofito per a biomassa, que també en trec un rendiment.” A la Diputació aprovarem avui les bases per aportar un milió d'euros per a la instal·lació de xarxes de calor i calderes de biomassa als ajuntaments. Hem de fer que les administracions públiques comencin a fer-les servir i donar exemple perquè els privats s'engresquin. Tot això ens hauria de permetre en el futur anar fent aquesta gestió forestal, que fa molta falta, perquè si no patirem molt. Hem de crear interès i negoci, perquè la massa forestal a les comarques gironines ha crescut moltíssim i fa molts anys que no es fa res.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia